Cephalotus Napisano 10 Czerwca 2022 Share Napisano 10 Czerwca 2022 Przepiękna! Ja chyba muszę sobie taką sprawić, bo lubię ten gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 A na scianach co tam wisi ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 16 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2022 Storczyki na podkładkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 9 Lipca 2022 Autor Share Napisano 9 Lipca 2022 Jak w zaszłym roku tak i w tym, przez brak możliwości wkładania na noc butelek z zamrożoną wodą, dzbanki idą na zewnątrz. Miejsce raczej w cieniu, może z rana trochę światła pada. Obecnie jest 89% i koło 26stC. W nocy spadki będą takie jak powinny być. Prognoza nie przewiduje upałów po 37stC więc będzie ok. W innym przypadku mogą sie ugotować 😕 I aktualizacja małego terrarium. Jedna helka padła, druga co padła to odbiła z korzenia Tak jak wcześniej, temperatura im nie służy. Tłustoszą za to światło. Ale prawda taka, że lepiej tu mieć nie będą (w tym terrarium) i przeżeje to co się przyzwyczaji dziś podkarmiłem niektóre helki wylęgiem karaczana tureckiego i nogą świerszcza. Mech się też trochę rozrasta No i binata kwitnie, więc fajnie się rozsieje po terrarium. Kwiat jest tuż przy wiatraczku, więc całość rozwieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Lipca 2022 Share Napisano 9 Lipca 2022 Piękne dzbaneczniki. Szkoda, że niektóre z nich rosną do pokaźnych rozmiarów, bo chętnie sam bym niektóre sobie uprawiał. Kompozycja z helkami, widać, że ma sporo minerałów, które osadzają się na powierzchni. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi to roślinom. To jest H. Midoxa czy coś innego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 9 Lipca 2022 Autor Share Napisano 9 Lipca 2022 To nie minerały (chyba, że coś przegapiłem) tylko jakieś grzyby rosną. Nawet nie pleśń, co normalne malutkie pionowe grzybki. Na tą chwilę nie wygląda żeby roślinom przeszkadzało. Teraz tak wygląda, bo zrobiłem oprysk topsinem. Taka papka trochę wyszła. Są tam: midoxy, heterodoxy i burgundy black Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Ewidentnie widać na perlicie i na torfowcach, że wraz z parowaniem odkładają się pomarańczowo-brązowo-czarne minerały. Nie wiem czy to z torfu, czy z tych skał w tle, sle widać to wyraźnie. Taką czarną warstwą, jak wyschną. Kolega dał mi D. pulchella, a ma kiepski torf. U mnie nie ma podlewania ze spryskiwaczy, więc zaczęłu mi się osadzać na włoskach przy stożku minerały. To pokazuje też dlaczego u niego w jego torfie rośnie D. regia - bo torf nie jest czysty. Oba wymaga minerałów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 11 Lipca 2022 Autor Share Napisano 11 Lipca 2022 Teraz już widzę o co Ci chodzi. Skały z tyłu to czerwona lawa. Powinny być neutralne były też już wcześniej w terrarium i nic nie padło. Mam nadzieje, że będzie ok. Ten sam torf mam na balkonie w mucholach. I tu i tam póki co jest ok, ale z czasem dopiero będzie widać Da radę jakoś sprawdzić/zmierzyć na ile torf jest jałowy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 7 godzin temu, bibosz1 napisał: Da radę jakoś sprawdzić/zmierzyć na ile torf jest jałowy? Przychodzi mi do głowy wymieszanie pewnej ilości z wodą, odsączenie i po ustaniu się wody (gdy cząstki stałe opadną na dno) zmierzenie jej miernikiem TDS. A może i nawet wystarczy wymieszać z wodą i wsadzić miernik do takiej brei. A skoro już mowa o torfie, to chciałem zapytać, gdzie znalazłeś taki ładny, brązowy, włóknisty? Te, które do tej pory kupowałem, po zwilżeniu tworzą czarną papkę, żeby nie powiedzieć: szlam. Szukam właśnie czegoś takiego, jak masz na balkonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 11 Lipca 2022 Autor Share Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) Z tym tds dobry pomysł, ale przydałaby się wartość bazowa, jaką powinna mieć taka woda przy dobrym torfie. To że leje tam destylkę chyba nie przełoży się na 000 na mierniku przy wodzie z torfem. Z marketu. Chyba 16zl za 60 czy 80l. Oczywiście kwaśny bez dodatków. Teraz nazwy nie sprawdzę, ale za jakiś czas podeślę. Fakt, torf wizualnie jest mega, co mnie bardzo cieszy. Bez grud czy śmieci (oczywiście coś tam się trafi, ale na te co wcześniej miałem jest super). Pytanie czy te wikwity nie załatwią efektu wow Edytowane 11 Lipca 2022 przez bibosz1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 11.07.2022 o 11:23, Cephalotus napisał: Ewidentnie widać na perlicie i na torfowcach, że wraz z parowaniem odkładają się pomarańczowo-brązowo-czarne minerały A to nie jest tak, że perlit się po prostu "przybrudził" drobinkami torfu? Poza tym sam się spotkałem z dwoma rodzajami perlitu: jeden był idealnie wręcz biały, drugi lekko "przybrązowiony" jeszcze w paczce (taki jak tutaj). Natomiast co do brązowych końcówek torfowca, to wydaje mi się, że to może być przypalenie od zbyt mocnego światła. Widzę taki torfowiec na wielu zdjęciach i filmach, np. tu na stronie ICPS albo na ostatnim filmie Green Jaws. Edytowane 12 Lipca 2022 przez lemon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 Niestety torfowiec słonko i temperatura mocno pali. Teraz jak spadły to odżył. Patrzyłem na foty zaraz po zrobieniu terrarium i perlit jest biały. Podlewam przez zraszanie, więc może się troche zabrudził. Niestety (lub może stety) @Cephalotus ma prawie zawsze rację prawie, bo pewnie czasem nie ma, ale na jego pomocy/wskazówkach się jeszcze nie przejechałem. Licze teraz na to, że rośliny będą dalej rosły i mimo braku idealnych dla siebie warunków dadzą radę w dłuższym terminie. Terrarium ma już 4 miesiące i jakby była tragedia to pewnie by już rośliny padły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 16 godzin temu, bibosz1 napisał: Niestety (lub może stety) @Cephalotus ma prawie zawsze rację prawie, bo pewnie czasem nie ma, ale na jego pomocy/wskazówkach się jeszcze nie przejechałem. Normalnie padłem ze śmiechu. Ojej. Dziękuję za poprawę humoru. Ja lubię się mylić, bo wtedy ciągle mam szansę na dalszy rozwój. A tak już na poważnie. Oczywistą oczywistością jest, że te skały w tle nie będą "obojętne" dla ekosystemu. Gdyby parowanie tam było większe, torfowiec już dawno by nie żył z odkładania minerałów na jego powierzchni. Może i skład chemiczny Twoje skałki mają taki, że rozpuszczone w wodzie będą miały pH obojętne, ale minerały to minerały. Ja używam obecnie pumeksu, bo poniekąd jest to skała obojętna lub kwaśna, zazwyczaj pochodzenia krzemionkowego, czyli taki trochę naturalny perlit, ale większy nie taki super czysty. Na razie nie nosi znamion rozpuszczania się za bardzo, jak na "prażony piasek" przystało. Co mnie martwi to nie specjalnie skład chemiczny tych skał, a fakt, co obserwuję na powierzchniach najmnocniej parujących. Jeżeli weźmiecie taśmę papieru i zamoczycie ją w wodzie destylowanej, która ma absolutne 0 minerałów i ta woda będzie sobie parować na czubku tej bibułki, to nigdy nic na jej czubku nie zaobserwujecie, będzie czysta, jak łza. Może z czasem się zakurzy. Ale, jeżeli weźmiecie wodę z kranu, wodę z kałuży, wodę z torfowiska, wodę z rzeki, wodę butelkowaną do picia dla ludzi czy złapiecie deszczówkę i zrobicie ten sam eksperyment, to wiecie, co znajdziecie na czubku po jakimś czasie? Wykrystalizowane minerały z tej wody, bo one są w niej rozpuszczone w formie jonów, ale jak cząsteczki wody uciekają, tak nie porwą za sobą super ciężkich jonów. Co mi oboje pokazujecie jest niczym innym, jak osadzającymi się minerałami. Żeby było jasne, w naturze nie ma wody destylowanej. Nawet deszczówka nie jest idealnym destylatem, gdyż w powietrzu unoszą się przeróżne cząsteczki stałe, tlenki, które rozpuszczają się w wodzie, a gdy tak spada na ziemię, jest już brudna w pewnym zakresie, ale bardzo zbliżona do destylowanej. Nie chodzi o to czy na nagraniu Green Jaws są minerały na czubkach torfowca i perlitu, bo ja wam mówię, że są. Tylko chodzi o ich ilość. Oczywiście, czy 100% akadamy zrobi krzywdę heliamphorze? Nie. Czy 100% wapienne podłoże zrobi krzywdę tłustoszowi meksykańskiemu - o dziwo NIE, nawet tym gatunkom, które ze skałami wapiennymi w naturze nie mają nic wspólnego. (Taka ciekawostka.) Ale chodzi o to, czy jest ryzyko, że minerały osadzą się na stożku wzrostu D. binata i go uszkodzą? Może. Czy zaszkodzą dzanecznikowi? O ile nie są toksyczne dla jego korzeni, to stożek wzrostu jest dalece ponad możliwością ich osadzania się na nim, więc nie. Ale jeżeli zechcesz wsadzić tam rosiczkę rozetową, która na dodatek ma włoski, to Ci gwarantuję, że spalą jej stożek. Sam mam ten problem z powodu pyłków, które napadały mi przez otwarte okno do świeżo zrobionego podłoża. Bez deszczu, który by je wypłukał, wszystko co powstało z rozpadu pyłków, osadza mi się teraz na stożkach D. spatulata. Ostatnio dostałem D. pulchella od kolegi. Cudowna, rosnąca, zadowolona... u mnie marnieje. A druga, biedna i zmarniała, oszalała z radości po przesadzeniu. Powód: u niego podlewanie odbywa się z góry, u mnie od dołu. Na D. pulchella w jego podłożu zaczęły mi masowo krystalizować minerały na stożkach wzrostu roślin nieprzesadzonych. Jego torf jest brudny w minerały, ale podlewając od góry, nie ma problemu, bo je spłukuje. A u mnie problem pojawił się. Nie twierdzę, że te minerały, których jest ogrom, zaszkodzą korzeniom roślin, które tam teraz trzymasz. Uważam, że należy to ściśle obserwować, co się będzie działo, w przypadku stożka D. binata. Reszta nie wygląda, jakby cokolwiek się na nich osadzało, a nie rosną źle. U mnie D. binata skiełkowała w Akadamie z torfem i ma się dobrze, więc jak widać minerały jej korzeniom nie szkodzą. Ale miej na względzie, że niektóre rośliny, które chciałbyś tam wsadzić, nie poradzą sobie z tym, co się tam dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 @Cephalotus fajnie, że jest ktoś kto się chcę dzielić wiedzą. Szkoda, że nie ogarniasz tak aroidów, czy innych storczyków, hoyi, alokazji ja np nie zauważyłem tych wykwitów na perlicie, ale porównując wcześniejsze fotki rzeczywiście są. Do tego pomyślałem o korzeniach, a Tobie chodziło o osadzanie się na nadziemnych częściach. Trzeba czerpać tej wiedzy póki tu jeszcze siedzisz A teraz do meritum. Na stożkach nic się póki co nie odkłada, a przynajmniej nie widzę. Większa część roślin została przesadzona w torfowcu w którym rosła włożonym do torfu. Kilka helek na żywioł włożyłem do samego torfu. Wiedziałem, że wilgotność będzie wysoka i się powinno się przyjąć. No i się przyjęło Podlewam z góry. Ostatnio wlałem więcej, więc na jakiś czas starczy, ale docelowo zraszam całość co 1-2 dni. Czas pokaże czy te wykwity będą szkodziły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 Napisałeś, jakby mnie miało zabraknąć za jakiś czas, weź nie strasz. Nie mam trochę weny i nastroju do tworzenia opisów. Odkryłem to i tamto. D. linearis lubi minerały, D. regia też i jest już przeze mnie zrozumiana. Darlingtonia gdzieś mi jeszcze delikatnie umyka w niektórych aspektach, ale powoli rozumiem coraz więcej gatunków. D. stenopetala nie może mieć powyżej 30°C. Chcę kiedyś tą sprawdzoną i powtarzalną wiedzą się podzielić. Uzupełnić opisy, żeby każdy mógł uprawiać, co lubi z powodzeniem. Bo jak się roślinę rozumie, to się wie, jak ją uprawiać. Może kiedyś, jak będę mógł rozwinąć swoje skrzydła, to będę też mógł pisać o tym do woli. Muszę usiąść i zrobić aktualizację swoich torfowisk na forum. Tyle cudnych rzeczy się na nich wydarzyło. Naprawiłem swój błąd i czekam na efekty. Nie martwiłbym się o rośliny w Twoim akwarium, te co w nim są nie powinny być zagrożone minerałami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi