bibosz1 Napisano 14 Lipca 2022 Autor Share Napisano 14 Lipca 2022 Siedz tu i nie było tematu Sam się zastanawiam czy nie przeczytać całości faq jeszcze raz. Czytałem jak zaczynałem przygodę i na bank nie wszystko zrozumiałem/zostało w głowie. Co do Twoich rad to ładnie mi odżyły d.regie i d.adalae. Regie są większe i każdy kolejny liść też. Adalae mnożą się z korzeni jak szalone. Zauważyłem tylko, że zwykle co jakiś czas obumiera główna roślina (stożek) i w to miejsce pojawiają się nowe. Za to z cephalotusem ciekawie. Kupiony zaczął mi bardzo szybko obumierać. Zrobił się dosłownie miękki (miałem tak kiedyś z h.heterodoxą jak miała za niską wilgotność). Włożyłem do witryny z wilgotnością jakieś 90%. Co miało obumarło, ale roślina odżyła i rośnie. Wcześniejszy cephalotus, którego miałem, rósł bez problemu poza witryną (znaczy się padł, ale to nie była kwestia wilgotności). Za jakiś czas wrzuce fotki, bo mam taki niby "time line" Wróce do wawy to wrzuce fotki rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Share Napisano 20 Lipca 2022 @lemon torf jaki teraz mam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 Godzinę temu, bibosz1 napisał: @lemon torf jaki teraz mam I jak go oceniasz? Pytam, bo jestem ciekawy, bo sam go ostatnio trochę używałem i mam pewne obserwacje 😉 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Share Napisano 20 Lipca 2022 Rośliny rosną, był tani i dobrze się miesza. Jak dla mnie ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) No ja na początku byłem wręcz zachwycony tym torfem, bo: fajny kolor, fajny zapach, "gąbka", stosunkowo niedużo śmieci typu korzenie, patyki, większe grudy, ... Ale przesadziłem trochę roślin i: ma w sobie bardzo dużo piasku, pleśnieje na potęgę w przypadku roślin trzymanych w domu - przy oknie, większość czasu jest otwarte i jest zapewniony przewiew powietrza. Walczyłem już resztką topsinu i dalej pleśń. W tych samych warunkach trzymam doniczki z torfem innych producentów, dosłownie stykają się z tymi i grama pleśni na nich nie ma... po miesiącu trochę podjeżdża z dziurek w doniczkach, nawet tych z dużą ilością perlitu - albo taki ma zapach jak jest mokry, albo jakieś gnicie się zaczyna. Takie moje obserwacje. Ale w przypadku torfu to jest loteria. Na pewno był tani, kupiłem kilka worków 😉 Edytowane 20 Lipca 2022 przez limak13 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Share Napisano 20 Lipca 2022 Mój piasku nie ma, a na pawno nie jakoś dużo żebym go widział. Owadożerom nie szkodzi, więc luz Czasem trafiał się perlit. Pleśni jeszcze nie miałem. Mam go głównie na balkonie, a tam jest przewiew. W zamkniętym terra, gdzie też jest, zamontowałem wiatraczek. Pleśni nie było, ale zaczeły mi rosnąć tam grzybki. Masa małych grzybków. Topsin 2x, plus wiatraczek i jest ok. Mam też ten torf na półce, gdzie potrafiła pleśń wychodzić. Swego czasu miałem tam wiatraczki i pomogło, potem musiałem je przenieść do witryn. Jak ma gdzieś pleśń wyjść to właśnie tam Co do zapachu to nie przyszło mi do głowy żeby wąchać spód doniczek ale póki w domu nie śmierdzi to dla mnie ok. No i cena. Cena zrobiła robotę. Aż trochę nie dowierzałem, że będzie ok, ale nigdzie nic nie było. No i póki co jest ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 @bibosz1Rzeczywiście, podejrzanie niska cena. Jak mi się skończy aktualny zapas, to go wypróbuję, ale bez płukania raczej się nie obejdzie. @limak13Te glony to rosną Ci na jakimś innym, nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 4 godziny temu, bibosz1 napisał: Co do zapachu to nie przyszło mi do głowy żeby wąchać spód doniczek ale póki w domu nie śmierdzi to dla mnie ok. Ja normalnie też nie wącham spodu doniczek Padła mi jedna rosiczka i szukałem przyczyny. Przy wyciągnięciu jej z podłoża podjeżdżało trochę i obwąchałem kilka doniczek z tym torfem i faktycznie z kilku było czuć mało przyjemny zapach. Nie był to siarkowodór, ciężko określić co... Co ciekawe rosiczka odbiła, a właściwie kilka młodych 😉 Właściwie to ten torf kupiłem nie przez cenę, a przez to, że w 8 innych sklepach w okolicy nie mogłem dostać kwaśnego torfu, bo go po prostu nie było. Ten był pierwszy 20 km od mojego domu, w pewnym markecie na L. I tak jak pisałem - torf to loteria. Kwestia serii, a nawet worka na co się trafi. W drugim worku piasku było zdecydowanie mniej, ale za to jakby więcej drobnych białych kamieni. Zobaczymy, może minerały mi nie wyjdą po jakimś czasie. 3 godziny temu, lemon napisał: @bibosz1Rzeczywiście, podejrzanie niska cena. Jak mi się skończy aktualny zapas, to go wypróbuję, ale bez płukania raczej się nie obejdzie. @limak13Te glony to rosną Ci na jakimś innym, nie? @lemon, tak, glony wyskoczyły mi na torfie Kronen. Na tym Avanti glonów nie zaobserwowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 Ja kupuję w 300l workach Pindstrup Forest Gold. Do zeszłego roku kosztował 67zł - jak za darmo. Więc może byc torf z niską ceną i wysoką jakością. Zreaziłem się do Kekkila, bo miała mierały jakas ich partia i prawie straciłem kolekcję żenlisei. Jeżeli macie dobry torf, to się go trzymajcie. Ale w przypadku wrażliwszych roślun, przed wymianą podłoża warto zrobić test i pustą doniczkę starego i nowego. Porównać, jak szybko i czy w ogóle zarosną mchami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Cephalotus napisał: Pindstrup Forest Gold Ten? Wygląda bardzo ciekawie, choć to nie jest w 100% torf pozyskiwany z torfowisk, a jakiś bardziej zaawansowany produkt. Mniejsza o to. Gdzie go można dostać? Uważasz, że to dobra alternatywa do suchego sphagnum? Edytowane 21 Lipca 2022 przez lemon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 24 Lipca 2022 Autor Share Napisano 24 Lipca 2022 Wydaje się, że już odratowany Jakoś w połowie czerwca przyszedł do mnie cephalotus (dwa już niestety ubiłem, choroa grzybowa). Postawiłem na balkon. Po dwóch dniach masakra, roślina żołta i miękka. Podłoże perlit/torf z przewagą perlitu. Doniczka terrakotowa żeby przesychał. Jak przeschnie to podlewam przez podsiąkanie do momemtu, gdy torf namonknie (ale nie zrobi się błotko) i znów do przeschnięcia. No i największa zmiana to zdjąłem z balkonu i włożyłem do witryny (80-90% wilgotności). Z czasem chcę wrócić z nim na balkon, ale nie wiem czy w tym roku się uda. Chcę go też przezimować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Lipca 2022 Share Napisano 25 Lipca 2022 Jeżeli roślina była tak zielona, to rosła w cienistych warunkach i zapewne w wysokiej wilgotności, stąd taki szok u Ciebie. Podłoże jest w porządku. W dniu 7/21/2022 o 7:08 PM, lemon napisał: Ten? Wygląda bardzo ciekawie, choć to nie jest w 100% torf pozyskiwany z torfowisk, a jakiś bardziej zaawansowany produkt. Mniejsza o to. Gdzie go można dostać? Uważasz, że to dobra alternatywa do suchego sphagnum? Ma chyba jeden punkty dystrybucji, niestety, Kokawa. Ja tam jeżdżę okazjonalnie i przywożę ze 4-5 worków. Jest doskonały. Jego wysyłka kosztuje drożej niż on sam. Niestety małych worków nie ma, tylko 300l. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Tak wyglądały moje regie. Za radą @cefars wrzuciłem osmocote do podłoża i zacząłem częściej dokarmiać wylęgiem karaczana i małymi świerszczami (tym co mam i nie ma dużego/grubego pancerza). @-AND- dziś wyglądaja tak (dwie fotki na samym dole). Ponieważ stoja na zachodnim oknie to dostają też dużo wiecej wody niż wcześniej. W dniu 11.02.2022 o 19:10, bibosz1 napisał: Taka ciekawostka. Dwie d.regie. Obie mniej więcej zaczynały w podobnym stanie (ta co teraz wygląda gorzej była większa). Jak przyszła jesień liście zaczeły rosnąć dużo mniejsze, ale nie wpadły w stan spoczynku. Pierwsza żółta i bez kropli rosła pod całkiem mocnymi lampami (część muchołówek mi pali; jak wyłącze część z nich to gorzej niektóre rosiczki rosną lub wpadają w stan spoczynku). Temp stała, coś koło 21stC. Wilgotność różnie, ale nie mniej niż 45, a dochodzi do 60. Zwykle koło 50. Roślina wygląda tragicznie. Przełożyłem ją tam gdzie druga stoi. Druga zielona i z kropelkami d.regia stoi na parapecie zachodnim. Czesto jest otwarte lub uchylane okno. Przy mrozach bywało tam koło 10stC. Doświetlana 19W ledem, 2650lumenów, 6500k od 15 do 20:30. Wilgotność raczej niska, 30 do 50. Czasem więcej jak okno otwarte a deszcz pada. Jakbym przed zimą się zakładał, która da lepiej radę to bym przegrał Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez bibosz1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2022 @Inżynier zobacz, za radą @Cephalotuszmieniłem podłoże i dałem pod większą ilość światła (to drugie z pewną dozą niepewności). Najpierw trochę zmarniała, ale w to miejsce mam dwie nowe piękne jeszcze nie tak czerwone jak cephalotus, ale zdecydowanie ładniejsze niż były. Po regiach, chyba najpięknieksze rosiczki. Na dole zdjęcia z dziś W dniu 13.02.2022 o 14:42, bibosz1 napisał: Córcia drzemkę dziś sobie w dzień zrobiła to ojciec zamiast odpocząć zabrał się za przesadzanie Tofrowiec z perlitem. Wysoka doniczka, bo bardzo głęboki system korzeniowy. Stoi w wodzie w podstawce. Mam też dwie małe rozsady. Nadal nie stoją na pełnym świetle. Poniżej efekt pracy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 O, jaka ładna! Wielkości pewnie prawie jak regia. Są rzeczywiście słusznej urody obie te rosiczki, mają w gruncie rzeczy podobne liście. Trzymasz jej jakąś większą wilgotność? Ile mniej więcej czasu trzeba czekać na taką ładną formę? Swoje dostałem parę dni temu, jeszcze dochodzą do siebie, a mają może 4 cm średnicy. Piękna roślina, naprawdę Aż jestem ciekaw, czy tak liście wokół ofiary zwija jak regia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi