bibosz1 Napisano 6 Października 2022 Autor Share Napisano 6 Października 2022 Witryna z Jyska. Tak to wszystko sam w niej robiłem. Obie robione były swego czasu pod philodendrony i część bardziej wymagających owadożerów. Część uszczelek już wyjąłem, bo dobijało do 92% wilgotności. Zdecydowanie za dużo i nie potrzeba tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 W dniu 6.10.2022 o 22:37, bibosz1 napisał: Część uszczelek już wyjąłem Oglądam tę witrynę i wydaje mi się ciekawą alternatywą dla terrarium. W jaki sposób uszczelniałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 13 Października 2022 Autor Share Napisano 13 Października 2022 Zwykłe uszczelki do okien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Października 2022 Autor Share Napisano 27 Października 2022 Terrarium odżywa midoxy wystrzeliły kolejne kielichy jak szalone, są ogromne. Część małych helek muszę co jakiś czas wydłubywać, oczyszczając otaczają zarastający je mech. Tłustosze to rosną i są coraz większe fajnie się też rozsiała binata. Za jakiś czas będzie tu istna dżungla Tylko dzbanek gorzej. Ma tu za mokro. Niestety pewnie się tu nie utrzyma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Widać, że jak robi się chłodniej, to ruszają do wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 D. x andromeda. Postanowiłem ją sprobować wybarwić jak d.adalae i się udało wygląda chyba nawet jeszcze ładniej jak tamta. Dostała też małego karaczana tureckiego, bi pająk nie chciał. Tu jest już po 3 czy 4 dniach "jedzenia" D.neocaledonica. Lubi wilgotność. Wszła mi jakiś czas temu w stan uśpienia, ale w wyższej wilgotności, po kilku tygodniach, zaczeła się rozwijać. Teraz wygląda tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 D. Andromeda wygląda super. D. neocaledonica też. Pamoętaj, że D. neocaledonica zimą powinna mieć chłodniej i suszej, jak latem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 Nie mam kompletnie czasu zrobić naprawdę dobrych fotek całości. Dziś zobaczyłem, że ślicznie kwitnie d.yilgarnensis. Jakiś czas temu kupiłem trochę rosiczek bulwiastych. Przyszły w mocno średnim stanie. Część dałem pod lampy, a część po lampy i do witryny. Te bez witryn ruszyły szybciej, ale te z witryn, z wyższą wilgotnością, rośna dużo ładniejsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Śliczna! Jest tak dużo bulwiastych, że szok. Ich wysiew jest ciekawy, bo trzeba nadiona uprażyć latem w aucie, najlepiej w około 60-70°C... sam musiałbym to wypróbować kiedyć. Ja sobie właśnie kupiłem zestaw rosiczek bulwiastych. Sprawdziłrm, że moje warunki są odpowiednie, a wszystko rozbijsła się dotąd o światło. Juz wiem, że jest odpowiednio mocne. Już wiem, że U. menziesii to jest banał, jeżeli się zrobi dobre podłoże i ma odpowiednio mocne światło. Gdy się wreszcie zrozumie daną roślinę, to staje się banalna. Teraz tylko muszę na spokojne znaleźć czas i poopisywać całą zdobytą wiedzę, żeby mogła służyć innym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Kupiłem jakiś czas temu "world of drosera". Świetna książka (ksiazki). Kopalnia wiedzy i fantastyczne zdjęcia. Idę w specjalizację rosiczkową plus trochę heliamphor i jakieś pojedyńcze inne. Oczywiście też balkon i moje torfowiskowe skrzynki, ale to dodatek. Tam będzie to co da radę. Co do bulwiastych, wiem, że potrzebują okresu spoczynku. Wiesz może @Cephalotus czy dadzą radę bez? Peltata daje radę cały rok. Tylko czy to nie wyjdzie po kilku latach i nie skonczy się zgonem z "niewiadomych przyczyn". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawianus Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 @bibosz1 wiem co planujesz przeprowadzić z d. peltata. Jakiś czas temu też próbowałem zrobić coś podobnego. Skończyło się na tym, że i tak weszła w spoczynek. Tylko w czasie kiedy całkiem nie powinna tego robić. Więc pod tym względem możesz mierzyć się z loterią. Nie obawiaj się też tak tego spoczynku. Obserwuj roślinę, w pewnym sensie sama podpowie Ci co masz zrobić. Przy bulwiastych pamiętaj o dużej ilości światła. Ono zrekompensuje wszystko. Nawet kiepskie podłoże. Tak jak piszesz rośliny z peltata complex są najbardziej wytrzymałe. Przynajmniej takie jest moje zdanie... Jeśli szukasz informacji o rosiczkach bulwiastych, to zaglądnij też tu: http://www.tuberous-drosera.net/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 Z peltatą już przetestowane. Pare razy w roku przechodzi w stan spoczynku, a potem znów rośnie. Warunków jej wtedy nie zmieniam. Ciekaw jestem czy w dłuższym termimie to jej nie zamęczy, ale tak już działa ponad rok. Dzięki @Pawianus za stronkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Jest dokładnie tak, jak napisał @Pawianus. Wychodzi na to, że to światło będzie decydującym czynnikiem powodzenia w uprawie rosiczek bulwiastych. A pamiętam, jak kolega trzymał D. peltata na parapecie i ta weszła w spoczynek w środku lata. Spoczynek nie jest taki dramatyczny. U mnie, jak D. stolonifera zaczęła już powoli zamierać, straciła rosę i ewidentnie zaczęła zasypiać, to wylałem wodę z podstawki i pozwoliłem podłożu wyschnąć. Jak działo się za szybko, to spryskałem trochę wierzch, żeby opóźnić wysychanie głębszych warstw. Potem, jak wyschła tak bardzo, że z wierzchu było suchuteńkie, zamknałem doniczkę w worku strunowym. Wilgotność była, ale szczątkowa. Nie odkopywałem bulw, ale potem sprawdziłem, że zeszły do połowy doniczki, co jest płytko, może dlatego, że miały mokre podłoże we wzroście i powolne wysychanie. Część bulwiastych i tak potrafi zejść głęboko z nowymi bulwami, nawet do wody w podstawce. No takie gatunki trzeba poznać, odkopywać i sadzić płycej. Obecnie zamówiłem zestaw do kolejnych eksperymentów, spokojny, że sobie już z nimi poradzę: Drosera basifolia Drosera lunata Drosera rupicola red Drosera indumenta Drosera andersoniana Drosera rupicola Drosera huegelii Drosera gigantea Drosera praefolia Drosera squamosa Jeżeli ktoś ma warunki do zimowania muchołówki, to tylko mocne światło dzieli go od cudownych bulwiastych. D. stolonifera dostała torf z perlitem, bo tak przyszła do mnie i super sobie w tym radzi. Ale teraz zrobiłem mieszankę z dodatkiem piasku. Nie sądzę, aby to miało duże znaczenie. Gdybym miał więcej miejsca, uprawiałbym ich więcej. Może w przyszłości wygospodaruję przestrzeń na 15-20 doniczek, na razie mam na 12 plus U. menziesii. @Pawianusdalej uprawiasz rosiczki bulwiaste? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 Cześć, U mnie peltata zawsze wchodzi w okres spoczynku latem. Rośnie na parapecie zimą jest doświetlana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 Ciekawe, a dokładniej kiedy zwykle ma to miejsce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi