Pawianus Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 @Cephalotus tak... Częściowo... Ciężko to wyjaśnić Nie ma już tyle czasu co dawniej. Chociaż z niektórych rzeczy ciężko jest zrezygnować. Co do bulwiastych, to właśnie peltata complex. Chyba najbardziej mi się podobają. Ale to inna historia @bibosz1 bardzo proszę Może zabrzmi to dziwnie, ale jeśli przytrafi Ci się sytuacja, że ta peltata wejdzie w spoczynek i nie będzie mogła się obudzić przez bardzo długi czas to jej nie wyrzucaj. Zdarzyło mi się, że niektóre rośliny robiły u mnie coś takiego. Później rosły bardzo, bardzo szybko. W cztery miesiące wychodziły z podłoża, rosły, kwitły, wydawały nasiona i ponownie wchodziły w spoczynek. Chyba źle to zabrzmiało. Hmm... Może inaczej. Rozpoczynały wzrost pod koniec lutego, a w spoczynek wchodziły gdzieś w czerwcu. Chodzi mi tu o taki najbardziej nietypowy przypadek. Przynajmniej dla mnie. W kolejnych sezonach już tego nie powtarzały w tak ekstremalny sposób. Z drugiej nietypowej historii. Jeśli będziesz kiedyś wysiewał takie rośliny z nasion, to też nie odpuszczaj. Miałem przypadek, w którym nasiona wykiełkowały prawie po roku od wysiania. Nie mówię tu o ciepłej stratyfikacji, ani o jej braku. Chodzi mi o to, że pod tym względem okazywały się bardziej żywotne i wytrzymałe od innych. Co do terminu wysiewu, to najlepsze efekty miałem gdy wysiewałem je w lipcu. (Tak jakby spadły z rośliny.) Zwykle leżały wtedy cicho aż do końca sierpnia i wtedy same spokojnie startowały. Ale to też nie jest reguła. Fajny efekt miałem też przy wysiewie w styczniu do zamkniętego przeźroczystego pojemnika i pozostawienie tego na wewnętrznym parapecie pod którym jest kaloryfer. Z bardzo mocnymi spadkami temperatury w nocy. To też w ramach takiej dodatkowej informacji, bo nie do końca pokrywa się to z ogólnymi informacjami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 14 godzin temu, Cephalotus napisał: Ciekawe, a dokładniej kiedy zwykle ma to miejsce? Jakoś maj, czerwiec a startują ponownie gdzieś wrzesień, październik gdy robi się chłodniej. Jak są w spoczynku to sobie odpoczywają na nieogrzewanym poddaszu więc zmiana temperatury jest wyraźna. Co do nasion to potwierdzam też mi kiedyś wykiełkowały po dłuższym czasie, gdy już je skreśliłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 Ja peltate trzymam cały rok bez spoczynku, no i cały rok rośnie. Oczywiście sama wpada w spoczynek i po jakimś czasie znów rośnie. A że jest ich kilka w doniczce to zawsze coś w niej rośnie Z kolejnymi mam zamiar zrobić tak samo. Zobacze czy da radę. Te z kompleksu petiolaris też tak trzymam. Rosną "jak chcą", ale żyją. Tu kilka kolejnych. Są plakietki to nie przepisuje nazw. Jedna z których liczyłem, że coś fajnego będzie niestety słabo rośnie (d.gigantea). Dostałem też dwa niepodpisane gratisy i za cholerę nie wiem co to. Zobacze jak podrosną. Chyba, że ktoś ma pomysł co to. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Niektóre rosiczki bulwiaste lepiej zniosą brak spoczynku lub taki niepełny, jak część pigmejek. Niektóre mogą, ale nie muszą mieć spoczynku, podczas, gdy niektóre bezwzględnie muszą miec spoczynek. Dlatego jednak dla bezpieczeństwa dawałbym im ten spoczynek. D. gigantea rośnie olbrzymia z czasem. Jeżeli nie dasz jej letniego spoczynku, to Ci zgnije. Dlatego, gdy będzie cieplej, a roślina zacznie zamierać, powolutku musisz, wysuszyć podłoże. Będzie Ci szalenie trudno uprawiać gatunek, którego bulwy potrafią i do 3 cm dochodzić. Ostatecznie może wymagać dużej doniczki, bo w natyrze może schodzić bodajże na pół metra w głąb. W uprawie chyba nie osiąga swojego naturalnego potencjału. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 I dlatego będzie niestety "selekcja naturalna". Czytałem jak duża gigantea rośnie i jak nie da rady w warunkach jakie moge jej zapewnić to się pewnie pożegnamy. Wiem, że ryby potrafią w mniejszych akwariach karłowacieć i maja sie dobrze, więc natura znajduje sposoby, może i tu da radę. Peltate mam chyba rok i jest ok. Ostatnio przesadzając ja były nowe bulwki (pal licho, że posadziłem ja do gory nogami, bo doczytałem po posadzeniu). Kupiłem jedną bulwkę, a obecnie jest już kilka. Super rośnie w witrynie, ale i świetnie rosła na balkonie na wschodnim oknie, gdzie rano w lato była patelnia. Podobnie robie z d.paradoxa (chociaż bardziej aff.paradoxa) już ponad rok. Jak wpadnie w spoczynek to warunków jej nie zmieniam. Chwile to trwa, ale się budzi. Teraz będzie tak z d.falconerii i d.fulvą, zaczynają wchodzić w spoczynek. Zobacze czy dadzą radę jak d.paradoxa. Helki wytrzymały w lato takie słońce i temp w terrarium, które aż popaliło torfowiec jestem dobrej myśli Pigmejki inna bajka. Mam dosłownie kilka, ale nie wiem czy to mój kierunek. Moze jak bedzie zdrowie to na emeryturze bedzie ksiazkowe trzymanie roslin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Wiesz, wymieniasz D. peltata i próbujesz przyrównac do D. gigantea a D. paradoxa do innech z grupy. Gdyby było, tak, jak chcisłbyś, żeby było, to D. paradoxa i np. D. falconerii byłyby równie powszechne, a tak nie jest. Niestety, są rośliny bardziej tolerancyjne w grupie, jak D. peltata, D. ayriculata, D. paradoxa czy D. roseana i są zdecudowanie nietolerancyjne i mogę Ci powiedzieć, że D. gigantea do nich nie należy. Nigdy nie miałem D. fulva, ale straciłem D. falconerii, bo miała za mokro w spoczynku. Co akurat jest super zrozumiałe, bo ma takie trochę bulwiaste korzenie spichrzowe i to ewidentnie świadczy o przystosowaniu do wysychania, skoro roślina robi zapas wodny. Byłem w szoku, jak ją odkopałem, bo nigdy czegoś takiego nie widziałem. Jak wejdzie Ci w spoczynek, to zmniejsz jej wilgotność podłoża. Nie ćwicz z nią czegoś, do czego zdecydowanie nie jest przystosowana. Szkoda tracić roślinę, jeżeli jej uchowanie zależy od zaprzestania podlewania, które jest jeszcze łatwiejsze, jak podlewanie. Nie wiem, jak zachowa Ci się D. fulva, ale nie jest tak pospolita, jak D. paradoxa, a to już powinno Ci o niej coś powiedzieć. Masz fajne gatunki, zadbaj o nie, będą Ci ładnie rosły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Nie tyle porównuje same rośliny, co sposób w jaki chciałbym sprobować. Wiem, że cześć gatunków tego nie wytrzyma. Liczyłem na to, że może nie wszystkie i nie każdy tak samo. Np. N.rajah czy lowii rośł mi nienajgorzej bez dużych spadków temp w nocy (tyle co pokój miał naturalnie, czyli kilka stC). Natomiast n.macrophylla po tyg zaczeła obumierać. Liczyłem na podobny efekt. Brzmi strasznie, ale na wszystko nie mam czasu, a chciałbym. Natomiast warunki z opisów są bardzo jasne, chociaż część roślin wytrzymuje gorsze. No, ale wiem, że masz rację. Na pewno d falconeri wyjmę do spoczynku. W sumie to teraz, ale wrzucam fotke to napisz @Cephalotus czy to za wczesnie/pozno na to. Co do reszty będę oceniał na bieżąco. Z bulwiastymi zobaczę, póki co rosną w odpowiedniej dla nich porze roku, więc niech rosną dostałem takie maluchy, że część z nich nawet bulwek nie miała przy przesadzaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Mnie kiedyś nauczono, że, jeżeli rosiczki z grupy Petiolaris zaczynają tworzyć mniejsze i mniejsze liście, to znaczy, że chciałby wejść w spoczynek. Nie wiem, czy stare, duże liście są tymi pierwszymi, które do Ciebie przyszły i potem wytworzyła się ta piękna rozetka, czy ta rozeta Ci się stale zmniejsza. Dla mnie wygląda, że nowe liście są generalnie porównywalne z tymi starym (nie uschniętymi). Wydaje mi się, że nie wchodzi w spoczynek. Musisz Ty stwierdzić, czy Twoja rozeta się ciągle kurczy czy nie. Ja u siebie zauważyłem, że nagle każdy kolejny liść był wyraźnie krótszy od poprzedniego. Wyciągnąłem doniczkę z wody i pozwalam podłożu powoli wyschnąć. Nigdy wcześniej nie robiłem czegoś takiego. Nie wiem, jak długo to ma potrwać, czy ta pora teraz to dobra pora. U mnie rosła latem. Niektórych roślin szkoda jest stracić. Ja też na wszystko nie mam czasu, dlatego minimalizuję niezbędną ilość uwagi, jaką muszę poświęcać tym roślinom grupując je w większe doniczki i traktuję jednakowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Dokaldnie to samo czytałem. Najnowsze liście są już o połowe mniejsze. Czegoś na kształt turionu jeszcze nie ma, ale paradoxa miała (tylko paradoxe szło z tym przeczekać). Wydaje się rozsądne już wyjąć z wody, bo i pogoda w naturze nie zmienia się w jeden dzień. Wilgotność w tej witrynie i tak jest bardzo duża, więc w dwa dni nie przeschnie. Będę obserwował i jak liście dalej będą rosły, choćby i małe, to podleje co jakiś czas. No zobaczymy. Z tego co piszesz to jak oleje zupełnie temat to i tak mi padnie. Co do minimalizowania to też poszedłem tą drogą. Z jednej strony bardzo lubie przy nich siedzieć i dłubać, ale z drugiej nie może być tak, że dwa dni zaniedbania i rośliny padają. Rozwijam też swoją pasje z ptasznikami, a muszę jeszcze kiedyś przecież spać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 Na pedzie kwiatowym mojej heterodoxy wyrosl kielich i potem dalej rozwija sie kwiat tak z helkami jeszcze nie mialem. Cos podobnego za to mialem z mucholowkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 Mi tak robiła H. parva. Wyglądało to świetnie, szczególnie, że miała fantastyczny kwiatek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 21 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2023 (edytowane) Mala aktualizacja male terrarium sie trzyma. Rosnie sobie, ale bez szalenstw. Dzbanek nie zgnil, a podlewam woda wysoko. Jeden z tlustoszy juz kwitnie. Helki radza sobie roznie, ale dwie midoxy wioda prym. Niestety swiatlo za slabe zeby je wybarwic. Bianty porozsiewaly sie wszedzie i powoli tez robi sie maky lasek torfowiec miejscami mysze trymowac, a tam gdzie jest skorupa, ze spalonego torfowaca z lata, to sie nie przebija i mam spokoj Witryna z helkami wszystkie ladnie rosna, nawet mimo braku nocnego zbijania temp. Wczesniej tak robilem, a teraz jest tyle ile samo spada, czyli za 4-5stC pewnie. Co jakies 2 mies dostaja swierszcze (bananowe lub kubanskie), bywa ze mloda szarancze. Heterodoxa pieknie kwitnie Muchole i kaptury na wiosne wracaja na balkon i tam zostaja. Trafily tu, bo jesienne deszcze strasznie je wyplukiwaly i nie daly by rade w zime (tu juz ladnie podrosly, ale w pazdzierniku/listopadzie to byla tragedia). Petiolaris sa tam i beda mogly by miec ciut wiecej swiatla, ale to one sa tam dodatkiem do helek, a nie na odwrot. Cephal juz zdecydowanie odratowany H.pulchella H.neblinae H.minor H.minor H.purpurascens H. Hispida H.heterodox (ta kwitnaca) H.ionasi H.neblinae H.minor "burgundy black" W tle. D.broomensis D.falconeri D.aff derbyensis x (falconeri x lanata) D.paradoxa (chociaz jak ogladalem zdjecia to stawiam raczej na aff.paradoxa) Edytowane 29 Stycznia 2023 przez bibosz1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 Torfowiec w tackach zarósł Ci algami, czy mi się tylko wydaje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 21 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2023 (edytowane) Alg troche tez pewnie jest, ale nie tyle zeby jakos to przeszkadzalo. Miewalem algi w korytach z rosiczkami. No tam to tragedia. Jak po dwoch miesiacach nie umylem, to w trzecim moglem wyjmowac zielonego gluta z calosci. A dalem torfowca zeby ladniej wygladalo Tak mniej sterylnie Edytowane 21 Stycznia 2023 przez bibosz1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Stycznia 2023 Share Napisano 27 Stycznia 2023 Przepięknie rosną Ci rośliny. Byłoby super, gdybyś podpisał rośliny, które pokazujesz, żeby człowoek wiedział na co patrzy. Ja sporo znam, zasadniczo większość, ale też nie wszystkie, a chętnie dowiedziałbym się, co to za wysmukła piękność - helka. Zdecydowanie terrarium skorzystałoby z większej ilości światła, tylko, że dzbanecznik raczej tego nie polubi, chyba, że to światłolubny gatunek. No i P. esseriana zdecydowanoe wolinpółcień. Cephalotus wygląda super! Co to za roślinki w glinianych doniczkach? Jakieś storczyki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi