Cephalotus Napisano 15 Stycznia 2024 Share Napisano 15 Stycznia 2024 Ło Cię Panie!! Dlaczego ja dopiero teraz widzę te cudowności?! Przepięknie Ci rosną. Tylko pogratulować! Aż miło patrzyć. Same okazy zdrowia. Jakie masz światło dla helek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 16 Stycznia 2024 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2024 Lampy mam takie. Maja juz dwa lata. Odkad sa spadki temp w dzien z 24/25 na 17/18 w nocy to wiecej czerwieni jest. Idealnie jakby spadalo nawet do 15 i tak te 8godz trzymalo Dzis bym kupil troche inne pewnie, ale te daja rade. Na szczescie kolor jest znosny https://www.growtent.pl/product-pol-3704-Herbgarden-Lampa-LED-GROW-podluzna-listwa-do-roslin-18x3w-55-cm-FULL-SPEKTRUM-WHITE-BIALE.html https://www.growtent.pl/product-pol-3703-Herbgarden-Lampa-LED-GROW-podluzna-listwa-do-roslin-18x3w-55-cm-WZROST.html Kolo kwietnia pojawi sie prawdziwa perelka. Udalo mi sie kupic u wistuby h.flamingo. malutka, ale jestem mega zadowolony pewnie dokupie jeszcze h.sarracenioides x minor Burgundy black, bo czerwona wyglada niesamowicie. Ale miejsca brak 😕 A tu niespodzianka. @Cephalotus mowiles, ze nie wytrzyma w torfie i tez tak myslalem. Balem sie jadnak bardziej mocnego swiatla, bo slabsze wczesniej dalo mocno popalic. Przesadzielem w cien (nadal w torf, nawet bardziej mokry) i juz idzie nowy lisc. Roslina to storczyk. Lepanthes calodictyon. Juz dwa raz mial pasc. Raz rosl w calym torfowcu i mial mokro, myslalem ze zgnije. Rosl teraz w torfie z pumeksem i nawet lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 16 Stycznia 2024 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2024 A tu juz troche zaaklimatyzowane terrarium. Polowa helek padla (niestety przez dluzsza nieobecnosc przeschly; za malo wody zostawilem). Reszta sie odradza. P.emarginata pieknie sie porozsadzala z lisci. Naliczylem 15 sztuk Te plywacze by tu naprawde fajnie wygladaly, ale zasatanawiam sie nad dosadzeniem tez znow helek. Jedej lub dwoch. Moze znow midoxy lub minorek "burgundy black". Tylko bez spadkow w nocy nie bedzie takiej czerwieni. Niedlugo terrarium zmieni miejsce wiec pewnie znow bedzie aklimatyzacja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Lutego 2024 Share Napisano 27 Lutego 2024 Jak Ci się zmienia to ostatnie terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Lutego 2024 Autor Share Napisano 27 Lutego 2024 Ma sie ladnie dodalem h.ionasi i puszcza juz nowy kielich. Czesc helek chyba odbija. Dolozylem kilka rosicze, glownie d.chimarea, bo fajnie maja listki w gorze. Jedna mala neocaledonice. Jednego muchola (wacky trap) chyba zarosl mi juz prawie mech i tlustocze. P.emarginaty slicznie. Pewnie z czasem obloze cala scianka na ile sie przyjma. Dzbanek daje rade, a nawet lepanthes dolozylem tez plywacze (u.livida, blanchetti i parthenopipes), ale niedawno i zanim bedzie efert chwilke to potrwa. Ciut tam za cieplo. W dzien okolo 27stC. W nocy spada do 21-22. Spadki niby sa, ale mogloby byc tak 24dzien / 18 noc. Mega jestem zadowolony z tuby z korka. Wyglada super i nic nie gnije/podchodzi woda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Marca 2024 Autor Share Napisano 27 Marca 2024 Dwie nowe Piekna krzyzowka sarracenioides x minor burgundy black I wyczekana, chyba ze dwa lata, heliamphora flamingo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Marca 2024 Share Napisano 30 Marca 2024 Ja też mamą tą hybrydkę, jest przepiękna. W mocniejszym świetle jest bardziej krępa. Wistuba trzyma je chyba w słabym oświetleniu lub większym zacienieniu, bo są ostatnio rośliny od niego ogromne oraz niewybarwione. Ale potem one kurczą się w uprawie i ładnie wybarwiają. Framingo natomiast zajmuje wieczność dorośnięcie z takiej formy, ale oczywiście jest to możliwe. Warto go dokarmiać, ale bardzo ostrożnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus383 Napisano 5 Kwietnia 2024 Share Napisano 5 Kwietnia 2024 Piękne terrarium Meszek wygląda świetnie. Też choruję na terrarium z owadożerami, ale takie proste, bez dekoracji Zacząłem robić podchody i małżonka na razie mnie nie "skrytykowała" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2024 Aktualizacja terrarium. Kwiatków coraz więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Kwietnia 2024 Share Napisano 28 Kwietnia 2024 No roślinki świetnie się mają. Widać, że im pasuje. A ten pływacz lądowy, to jako to gatunek? Tam jest stale tak mokro czy tylko okresowo po podlaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 28 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2024 Sa tam trzy plywacze u.livida (wlasnie ta chyba kwitnie), u.blanchetti i u.parthenopipes. porozsadzalem kazda po dwie kepki po terra. Licze na wiecej kwiatkow Poziom wody jest zaraz po nalaniu. Woda wsiaka i dolewam. Az tak wysoki nie jest zeby lustro wody bylo. Jeden storczyk chyba odpadnie, ale trudno, przetrwaja najsilniejsci czyms zastapie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 28 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2024 Wpadlem na dobry pomysl, chyba. Skoro starczyk pada, bo jest za mocne swiatlo i przesycha podloze szybko to moze cephalotus? Dla niego to idealne warunki. Plis wysoka wilgotnosc oczywiscie. Mala sadzonka z ok cm korzenia. Plus listek ktory sie odlamal. Jak sie przyjmie bedzie super i cos na prawde niestandardowego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Maja 2024 Share Napisano 5 Maja 2024 Tylko, że cefalotus lubi też zimowanie. Da radę kilka lst, potem się załamie bez zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 5 Maja 2024 Autor Share Napisano 5 Maja 2024 @Cephalotus wiem, pamietam o tym. Natomiast nie bedzie to problemem, bo miejsce bylo zdecydowanie za suche i przelozylem. Terrarium raczej killu lat nie wytrzyma. Jak helki podrosna (sama ionasi to nie mala roslina), dzbanek z tylu "wyjdzie" czy rozsieja sie rosiczki to na 100 rozne zabiegi "pielegnacyjne" beda konieczne Ma ktos pomysl? Czy te plamy sa naturalne? Jakby brazowienie szlo od dolu to by mnie martwilo, a tu zastanawia. Zwykle kielich zaczyna brazowiec od gory, a tu w polowie. Ma ktos pomysl co to? I czy jest ok? Moja h.macdonaldae, wiec bardzo szkoda by bylo na dole sa male odrosty i maja sie dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Maja 2024 Share Napisano 6 Maja 2024 To jest jakaś infekcja, ale zwykle samoograniczająca. Miałem to raz, nawet młody dzbanek mi uszkodziła, ale roślina żyła dalej. Poza brzydkim wyglądem nie miało to wpływu na dalszy wzrost. Od tamtego momentu ponownie zamontowałem wiatraczek. Liczę, że się nie powtórzy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi