Skocz do zawartości

Porada dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Postanowiłem, że zacznę swoją przygodę z owadożerami. Temat bardzo przemyślałem. Została jedna, ważna kwestia- wybór rośliny na początek. Zastanawiałem się między Darlingtonią Kalifornijską a jakąś Kapturnicą, a jeśli kapturnicą- to jaką?

Mile widziane byłyby również porady dotyczące hodowli danej rośliny.

Może jeszcze dopiszę, może być to również jakaś Drosera. Chodzi mi o to, aby moja pierwsza roślina mimo wszystko wyglądała efektownie. Pozdrawiam

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że powinieneś rozpocząć swoją przygodę od wglądu do tego działu:

https://www.rosliny-owadozerne.pl/forums/forum/171-opisy-roślin/

a jeszcze bardziej tego:

https://www.rosliny-owadozerne.pl/forums/forum/23-faq-dla-początkujących/

W życiu nie ma drogi na skróty. Zdobywanie wiedzy i doświadczenia wymaga nakładu energii i czasu. Opłaca się być pracowitym i sumiennym w dążeniu do celu. Myślę, że na zadane pytania znajdziesz odpowiedzi w podlinkowanych działach. Jeżeli już na początku zamierzasz się brać za rośliny raczej bardziej, jak mniej wymagające, to oczywistym jest, że brakuje Ci wiedzy. To forum ma ogromne pokłady wiedzy, z których możesz skorzystać.

Udanej lektury! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Może faktycznie brakuje mi sporo wiedzy. Jeszcze sié nie zdecydowałem, czy nie zająć się kaktusami. Raz jedengo udało mi się zasuszyć😅

Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam serdecznie, miłej nocy!

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj ciut o hodowli, kup sobie muchołówke, tlustosza, dzbanka i rosiczke. Najlepiej te marketowe. Koszt pare złoty a po roku ocenicz co ci sie podoba albo co wczesniej zabiles😂 

Odnośnik do odpowiedzi