Styq Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 Dziękuję za komentarz, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć.Co do intermedii masz rację ,że rośnie na gołym torfie. Od czasu do czasu zbieram torfowiec wokół nich żeby nie zarosły. Torfowisko jest zasłonięte tylko od strony wschodniej ,ale to zawsze mniej Słońca. Murfettii rośnie bardzo wolno w czasie sezonu to więcej liści owadożernych miała wiosną i wczesnym latem. Specjalnie posadziłem w torfowcu, widziałem że w naturze tak rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Drosera Murfetti tak mniej więcej wyglądała przez okres zimowy. Teraz zostało czekać, aż wypuści liścia owadożernego ;). Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez Styq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 SUPER! Czyli fakt, że u mnie padła jeszcze latem, to była wina podłoża. Kolega wysłał mi zdjęcie D. arcturii z natury one rosną absolutnie w podłożu torfowym. To nie jest zapewne torf z torfowca a storfiałe inne rośliny. I dlatego mi porosła D. arcturi w torfowcach, a raczej w martwym torfowcu otoczona żywymi, a D. murfettii w torfie z piaskiem nie bardzo. Muszę zdecydowanie inaczej je posadzić, bo one jak widać są totalnie zdolne do zimowania u nas, ale zdecydowanie otoczona jakimiś skarłowaciałymi torfowcami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 Kukułka szerokolistna :). Tulejnik kamczacki. Prawdopodobnie Drosera anglica. Reszta dopiero się budzi, więc napewno będzie jakaś aktualizacja bo to początek sezonu. Chociaż jeszcze temperatury w nocy koło 0. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 Ooo, ciekawe, jak się sprawdzi tulejnik kamczacki. Duże ma poten liście? Ja Ci polecam z csłeho serca bożhkwuat. Na torfowisku rośnie super. Szybko zamiera i znika sle żyje i odrośnie w kolejnym roku. Kwitnie obłędnie. Za jakieś 2 tygodnie piwinien u mnie zakwitną. Kukułki nasiewają się na torfowisku. Ja znalazłem sporo sieweczek. Czekam aż podrosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 (edytowane) Liście ma ok. 20cm. Jeszcze ani razu nie kwitł może w tym roku zaskoczy ;). A co do Bożykwiata to zobaczę czy znajdzie się dla niego miejsce. Edytowane 3 Maja 2022 przez Styq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 Bożykwista posadź między kapturnicami, potem mogą go dobie zasłonić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 C.d. S. Flava Pod torfowcem papuzia była zielona, wszystkie części powyżej wyschły. Kwitnienie, ale nie wiem co to dokładnie jest :). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 pewnie płonnik, i puszki zarodni na setach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 Ja mogę dorzucić kilka spostrzeżeń ze swojej strony. Obecnie uprawiam D. murfettii w doniczkach i rośnie mi super. Jest w czytym torfie, torfie z perlitem i w torfowcu. Najgorześ rośnie na razie w torfowcu, najlepiej ma się w torfie i prawie tak samo doskonale w torfie z perlitem. Pozostałe watunki są takie same. Są w doniczkach 8 i 7 cm i efekty są tożsame z rodzajem podłoża. Zastanawia mnie na ile można to przenieść na D. arcturi, ale zapewne bardzo bezpośrednio. Co do S. psittacina mam też super ciekawą obserwację. Kiedy miałem ją na swoim torfowisku w Żarach, to mi rosła super i zakwitła. Żadne mrozy jej nie zaszkodziły Miała mokro, była w lekkim zagłębieniu, bo torf opadł. Dodatkowo z jednej strony jest dom, z przeciwnej płot porośnięty bluszczem, z trzeciej budynek wolnostojący z czwartej miała iglaki w oddali. Czyli rosła w bardzo bezwietrznym miejscu. Mrozy miała różne i bardzo duże okresowo. Teraz przechodzimy do S. psittacina w Mysłowicach, światła mnóstwo, wody mnóstwo, a liście po zimie beznadziejne... z wyjątkiem jednej, poza głównymi torfowiskami na takim do rozmnażania. Osobniki, które było owiewane wiatrem - dramat, ale ten który był schowany za progiem podłoża i głęboko za deską, miał swój punkt ciszy i bezwietrzności. Tamten osobnik nie nosi żadnych znamion zimy, jest tak świerzy i doskonały, jakby spędził zimę powyżej 0°C!! A mrozy miał takie, jak wszystkie. To wiatr!! To wiatr je wysusza i niszczy. Dlatego teraz będę je zasłaniał od wiatru na zimę. To nie jest niemożliwe nałożyć na nie kawałek 5l butelki, czy innej konstrukcji własnej, które ustrzeże je od wiatru. Już wiem dlaczego D. tracyi schowana za gęstą modrzewnicą ma się super z inne dostały w tyłek. Można i wypada te delikatniejsze gatunki osłaniać od wiatru. Można zrobić zagłębienie w torfowisku, obsadzić roślinami zimozielonymi albo nakryć otwartym od góry pojemnikiem, żeby była wymiana posietrza, ale bez wiatru. Niby taki banał, ale na D. tracyi, S. psittacina i Darlingtonię nie może wiać mrożny wiatr bez pokrywy śnieżnej, czego nam w Polsce zaczyna regularnie brakować. Torfowiec jest ochroną dla Darlingtonii. Wszystko nad nim wymarzło, a w nim ma się perfekcyjnie. Więc skoro śniegu nie mamy, to dla Darlingtonii albo gęsta poducha z grubego torfowca, który rośnie bardzo duży i tymsamym mocno ją osłoni do sporej wysokości, albo zakrywanie plastikiem, koniecznie z otworem w szczycie dla wentylacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 9 Maja 2022 Autor Share Napisano 9 Maja 2022 Zimą jak jest gruba porywa śniegu to śpię spokojnie, a w tym roku śniegu prawie nie było. Będę musiał przemyśleć osłonięcie wrażliwych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 Po dwóch sezonach wreszcie zakwitł ;). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 11 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2022 (edytowane) W tym roku wiosna przyszła później niż rok temu. Większość roślin dopiero się budzi. Zima była bez śnieżna ,więc nie wiem czy w tym roku d.spatulata odbije od korzenia. Może za to pojawią się siewki, okaże się pewnie dopiero na początku lipca. Kilka zdjęć na początek sezonu letniego. Kapturnica Papuzia. D.Filiformis i w tle nowy nabytek, Kruszczyk błotny. Edytowane 11 Czerwca 2022 przez Styq Błąd stylistyczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 30 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2022 Aktualizacja Kruszczyk błotny Jak na razie ani śladu d.binaty,d.spatulaty. A także mniejsza ilość d.filiformis,a zima bez śniegu zrobiła swoje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 Dziwne, D. binata zawsze mi odbija od korzenia. Jeszcze nigdy nie padła mi całkowicie, choćby miała mokro. 😕 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi