Zyzio Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Witam, ostatnio zauważyłem małe srebrno-szare robaczki w torfie, i nie wiem co to może być. robaczki mają ok. 1mm i chodziły blisko nagle umarłej płapki, robaczki reagują na to kiedy im się stuknie w doniczkę i zagrzebują się w ziemi. Bardzo prosze o pomoc bo nie chce żeby mi muchołówka umarła przez nie. niestety są zbyt szybkie by im zrobić zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Cześć, Zapewne masz w podłożu larwy ziemiórki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyzio Napisano 4 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) A wiesz jak się ich pozbyć? Żeby nie uszkodzić rośliny? @Radek:) Edytowane 4 Czerwca 2021 przez Zyzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 Trzeba roślinę podlać roztworem Polysectu lub wymienić całe podłoże na nowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 Takie połyskliwe, małe, skaczące? To są saprofagi, nieszkodliwe. Larwa ziemiórki ma więcej jak 1mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 Też raczej bym obstawiał skoczogonki, larwy ziemiórek są bardzo wolne. A skoczogonki są pożyteczne, bo zjadają gnijące części roślin i pleśń. Sam celowo wpuszczam je do niektórych doniczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi