Skocz do zawartości

Torf

loczekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym zapytać wszystkich braci fanatyków roślin owadożernych- skąd bierzecie swój torf? Od jakiegoś czasu mam problem z ziemiórkami, przed chwilą zamówiłem nemycel, ale podobnież przy nieskazitelnie czystym torcie nie zalęgają się ziemiórki ani inne pasożyty. Czy moglibyście mi polecić najlepiej jakościowo torf?(do tej pory używam torfu z Leroy’a.) I poprosiłbym o przydatne dane w poszukiwaniu(stopień rozkładu itp.)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przywoziłem sobie Kekkila z Tych, ale trafiła mi się zmineralizowana partia i prawie traciłem kolekcję żenisei. Od jakiegoś czasu wożę Pinstrup spod Częstochowy. Ten mi się sprawdza. Różne torfy mają różne partie i można trafić na cudowną Athena w markecie, jak również beznadziejną. Tutaj to jest trochę loteria. Ziemórki i tak będą się gdzieś tam lęgły, bo one są wszędobylskie, temu nie da się przeciwdziałać na trwałe. Ja używam żółtych lepów na owady i one skutecznie redukują ilość ziemórek.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam od kilku lat torf kwaśny Peltracom firmy Hollas w 250l workach. Jak dla mnie jest rewelacyjny. Mało w nim śmieci, jest jasnobrązowy i bardzo puszysty. Nie ma tendencji to tworzenia na wierzchu skorupy i nie robi się w doniczce gliniasty nawet po kilku latach. A co do ziemiórek, to co byś nie robił, i tak jakimś cudem Ci się zagnieżdżą, nawet przy rewelacyjnym torfie. 

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co ja zamawiam na allegro bo niestety w okolicy nigdzie nie ma. Tylko wtedy niestety koszt transportu jest drogi bo przesyłka jest na palecie. Torf to około 40 zł za 250l a dostawa koło 150 zł. Mi udało się niedawno zamówić na tym portalu i dostawa była za 70 zł. Pindstrup jak byś chciał kupić to chyba tylko od producenta. Nie spotkałem się nigdzie, żeby ktoś sprzedawał go w balotach 250 litrowych

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zim_pawel napisał:

Wiesz co ja zamawiam na allegro bo niestety w okolicy nigdzie nie ma. Tylko wtedy niestety koszt transportu jest drogi bo przesyłka jest na palecie. Torf to około 40 zł za 250l a dostawa koło 150 zł. Mi udało się niedawno zamówić na tym portalu i dostawa była za 70 zł. Pindstrup jak byś chciał kupić to chyba tylko od producenta. Nie spotkałem się nigdzie, żeby ktoś sprzedawał go w balotach 250 litrowych

https://allegro.pl/oferta/torf-naturalny-pindstrup-0-20mm-320l-10213847989?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24 masz coś w ten deseń? 

również pytanie czy frakcja im mniejsza tym lepsza do uprawy w doniczkach w domu i na balkonie, 0-20mm czy powyżej? 

Odnośnik do odpowiedzi

Do uprawy w doniczkach spokojnie może być frakcja 0-20. Ten co ja kupuje ma 0-40 i też jest spoko. Jak potrzebujesz większej ilość tego torfu to możesz napisać do producenta. Mi kiedyś powiedzieli za tego pindstrupa 60 zł za worek 320 zł ale koszt transportu był duży. Nie wiem jak jest teraz. To co podesłałeś trochę drogo wychodzi. Zależy czy potrzebujesz tylko jeden worek czy kilka. Ja zawsze biorę kilka bo lepiej się to opłaca.

Odnośnik do odpowiedzi