Skocz do zawartości

drosera adelae - pleśń?

bibosz1

Rekomendowane odpowiedzi

Przekopałem forum, a nawet trochę googla i nie znalazłem nic podobnego. Nie wiem czy to kwestia kontrastu białych włosków z czerwienią po wybarwieniu czy ja po prostu wcześniej tego nie zauważłyem czy najgorsza z wersji, czyli pleśń.
Całość stoi w terrarium. Wilgotność 85 do 100%. Temp w dzień 25-27stC, w nocy koło 10stC mniej. Może przy samej rosiczce trochę mniejszy spadek, bo źródłem jest butelka z zamrożoną wodą dla n.macrophylla i butelka stoi bliżej niego. Ewidentnie rosiczka była wystawiona na zbyt mocne światło. Zrobiłem baldachim (kawałek tetry na patyczkach bambusowych), który chroni przed mocnym światłem i znów przyśpiesza ze wzrostem. Nowy rozwijający się liść jest też zielony, a nie bordowy.

To może być pleśń? Będę obserwował, ale wole nie czekać aż mocno się rozwinie z działaniem.

20210702_061903.jpg

Screenshot_20210702-062152_Gallery.jpg

Screenshot_20210702-074848_Gallery.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego mnie D. adelae nie lubi. Kiedyś rosła w mi w torfie z piaskiem i miała się dobrze, potem nie chciała. Do dzisiaj nie chce, a mam inną. Ale rośnie mi dobrze w torfowcu z perlitem. Na razie tego się trzymam. Dziwna jest, nie rozumiem jej. 😕 Przesadziłbym je dopóki mają jeszcze zdrowy system korzeniowy.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pleśni na zdjęciach nie widzę. U mnie ta czerwona odmiana Adelki nigdy dobrze nie rosła pamiętam, czasami wyglądała już nieźle po czym z niewiadomego powodu marniała. 

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Na razie pod tą tetra odżywa. Będę robił fotki, bo tak łatwiej o porównanie stanu. Jak zacznie się rozwijać kolejny liść to będzie widać czy to pleśń. Ostatnio niestety zgapiłem tak cephalotusa i chyba nie odratuje 😕

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7/2/2021 o 9:53 AM, Radek:) napisał:

Ja pleśni na zdjęciach nie widzę. U mnie ta czerwona odmiana Adelki nigdy dobrze nie rosła pamiętam, czasami wyglądała już nieźle po czym z niewiadomego powodu marniała. 

Też tak miewałem. Na razie w torfowcu z perlitem radzi sobie dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że rosiczka powinna dać radę, pleśni na niej nie widzę. 

Jeżeli adelka jednak nie da rady to zgłoś się do mnie na PW. Widzę że też jesteś z Warszawy to Ci jakąś dam. 

Jeśli marnieją/padają Ci rośliny bez wyraźnej przyczyny to zobacz czy nie masz nicieni w podłożu. 

Odnośnik do odpowiedzi

Miło i dziękuję choć mam nadzieję, że nie skorzystam i będzie ładnie rosła :) 

Czytałem Twoj wątek z nicieniami. Brzmi strasznie. Od tamtej pory jak coś robię przy tłustoszach (mimo, że za dużo robićbprzy nich się noe da) to tak ciut chociaż ruszam czy środek nie wychodzi. Oczywiście sprawdzam przy roślinach co się da i wpartywałem się też czy nie ma nicieni. Póki co jest trochę ziemiórek, ale rosiczki dają radę i nie ma tego za dużo, więc nic z nimi nie robię. No może sam czasem też jedna czy dwie ubije. Taka też jest główna funkcja tej adelki w terrarium. Wyłapuje ziemiórki i po liściach widziałem, że się sprawdza.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 months later...

Nawet nie spróbuje. Ten "daszek" z doniczki nie ma tylko wyglądać. Wcześniej światło mało mi jej nie zabiło (i to nie jakieś mocne), chociaż rzeczywiście ładnie się wybarwiła. Zaczęła dopiero odbijać jak postawiłem ją z boku, jakby za kare. Nowe liście, które puszcza są ponad 2x większe od wcześniejszych. Może to u niej normlane, ale patrząc na wzrost innych roślin to wydaje się skokowy :)

Odnośnik do odpowiedzi