Skocz do zawartości

Młody dzbanecznik? A może gałązka?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące dzbanecznika Bloody Mary. Jakieś dwa-trzy tygodnie temu zauważyłem, że coś wypycha mu liście z jednej strony do góry. Podnoszę, a tam... mały dzbanecznik.

Zakupu tego dzbanecznika dokonałem jakoś w marcu, kilka tygodni temu go przesadziłem. Na pewno była to pojedyncza sadzonka. Czy to może być jakimś cudem młody dzbanecznik? Czy raczej gałąź? Załączam dwa zdjęcia - jedno jak się zorientowałem, że coś liście podnosi, a drugie z dziś.

https://ibb.co/KxxwPTb

https://ibb.co/MVJPcC3

Dziękuję i pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dziękuję za odpowiedź.

Dziś zauważyłem z drugiej strony kolejny. Jest sens je ruszać, rozdzielać? Czy mogą sobie tak razem we trójkę rosnąć (mam wrażenie, że mają ciasnawo...).

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podrośnie, można oddzielić od rośliny-matki i ukorzenić w osobnej doniczce, otrzymując dodatkową roślinkę. Zwykle stosowałem (i nadal stosuję - z powodzeniem) inną taktykę - malucha zostawiam na miejscu, bo w moim przypadku w przyszłości tworzyć będzie ładniejsze i liczniejsze dzbanki. Wycinam natomiast starą roślinę, jeżeli zaczyna mi się piąć w górę zbyt wysoko. Nie mam w ten sposób kłopotu z ukorzenianiem małego odrostu, a z odciętym badylem robię, co chcę - próbuję ukorzeniać lub wyrzucam. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Minęło trochę czasu, więc podzielę się małą aktualizacją. Mam z 5-6 młodych dzbaneczników, rosną bardzo szybko. Planuję je rozdzielić w najbliższym czasie, bo zrobiło się tam tak ciasno, że nie idzie ich podlać. Bardzo fajnie wyglądają młode dzbanki, nie spodziewałem się, że tak młode rośliny już je wytwarzają. W każdym razie jestem na prawdę pozytywnie zaskoczony tym jak dobrze te rośliny rosną.

Co ciekawe ventrata i hookeriana też wypuściły młode, ale na razie w mniejszych ilościach.

Jeśli dobrze rozumiem, to te młode odrosty nie mają własnego systemu korzeniowego? Trzeba je odciąć albo oderwać od rośliny matki? Ukorzeniać w wodzie albo torfie? Będę wdzięczny za sugestie jak się za to zabrać, bo w doniczce już mają zdecydowanie za ciasno.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje odrywałem najbliżej rośliny matki i wkładałem do wilgotnego mchu tofrowca. Wyższa wilgotność i było ok. Robiłem tak kilka razy, a nie kilkadziesiąt. Sukces był, więc metodę mogę polecić :)

Odnośnik do odpowiedzi