Skocz do zawartości

Drosera Peltata

Pawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio otrzymałem od CarniSany wyżej wspomnianą rosiczkę. Kiepsko przeżyła podróż w paczce. Przyszła beż podłoża. Jest już posadzona. Jak jej pomóc? Czy powinna przejść w stan spoczynku?

20210716_183609.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Na zdjęciu wyglądało że ma sucho.

To czytałeś? Jak to rzeczywiście cepensis wśród bulwiastych to momemt odżyje :)

Swoją też ostatnio zamówiłem w carnisanie i zamierzam spróbować jej nie wprowadzać w spoczynek. Zrobiłem jej podłoże z torfu i żwireku (1:1)

24 minuty temu, Pawel napisał:

Niee. Stoi cały czas w około 1 cm wody

20210720_115056.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem i namyślałem się 2 tygodnie przed zakupem, nie sądziłem, że przyjdzie taka mizerna. No na zdjęciu była świeżo posadzona i torf z wierzchu może jest lekko suchy. Moja stoi razem z innymi roślinami na zewnątrz więc raczej na pewno przejdzie w stan spoczynku. Pytanie tylko czy w takim mizernym stanie nie zaszkodzi jej to? Ja jako podłoża użyłem torf+perlit+piasek i na dno jedna warstwa akadamy. 

Edytowane przez Pawel
Odnośnik do odpowiedzi

Jak to rzeczywiście cepensis wśród bulwiastych to bym się stanem nie martwił. Oglądałeś po dostawie? Bulwy, korzenie zdrowe?

Co zmarniało to odbije. Oby słońce było, a jak nie ma i masz jak to wstaw pod lampy.

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem z tym spoczynkiem i roślinami na zewnątrz, ale tu do spoczynku potrzeba przesuszenia podłoża (stąd moje pytanie czy nie ma za sucho) i ciepła, a nie niższych temperatur.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obserwował i się nie martwił. Oczywiście łatwo się pisze jak to nie Twoja roślina. Może jeszcze ktoś dorzucie swoje 3gr.

U mnie peltata po rozpakowaniu wyglądała tak. Z carnisany mam dużo roślin i wszystkie rosną dobrze

20210720_114812.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli twoja jest już chyba po "zimowaniu". Miejsce aż tak dokładnie nie oglądałem, może była gdzieś malusienieńka bulwa. Sprawdzałem tylko korzenie. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...