Loralnor Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Witam. Zastanawiam się nad stworzeniem aranżacji w słoju z udziałem roślin owadożernych, tylko nie wiem czy rośliny ze zdjęć przetrwają w takich warunkach. Ktoś może już próbował takiej uprawy? Słój ma wymiary wys. 30 cm, śr. 16 cm. Rośliny jakie chciałbym tam posadzić. Muchołówka Rosiczka (z nasion) Jakiś gatunek mchu Zdjęcie szkła - Słój Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Jeśli chodzi i muchołówkę, ona potrzebuje zimowania. Do takiego słoja bym wybrał jakieś odmiany że strefy tropikalnej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loralnor Napisano 25 Lipca 2021 Autor Share Napisano 25 Lipca 2021 Więc sam pomysł nie jest zły tylko dobrać odpowiednie rośliny :)? Rozumiem, że rosiczki powinny dać rade? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Tak, dobrać odpowiednie rośliny które nie potrzebują zimowania i cieszyć oko ;). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loralnor Napisano 25 Lipca 2021 Autor Share Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) Dziękuję bardzo :D, a jeszcze pytanko jak przygotować słój do obsadzenia, tak jak przy zakładaniu ogrodu w szkle (żwir, węgiel aktywny, torf) i podlewać dolewając delikatnie wody czy zraszać? EDIT: Jakie jeszcze rośliny będą dobrze czuły się obok rosiczek? Nie koniecznie owadożerne. Edytowane 25 Lipca 2021 przez Loralnor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Pamiętaj, że rośliny owadożerne są światłolubne, więc taki słój powinien być na słońcu. Jest spore ryzyko przegrzania albo rośliny będą rosly Ci slabo. Ewentualne doswietlanie LEDami. Do takich konstrukcji lepiej nadają się rośliny cieniolubne. Oczywiście spróbować można. Rosiczki, chyba najlepiej by sie prezentiwały pigmejki. D. pulchella rosnie cały rok. Nie wszystkie pigmejki wymagają spoczynku, takie bym wybierał. Na forum jest lista pigmejek i tego, które spoczynkują, a które nie. Teraz nie mam, jak jej poszukać. Małe inne rosiczki też ujdą, nie wsadzaj nic dużego, bo nie będzie zaraz miejsca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loralnor Napisano 26 Lipca 2021 Autor Share Napisano 26 Lipca 2021 Tak będzie stał w słońcu w przyszłości zamontuje jakieś moduły LED. Poszukałem i mocno mnie urzekły malutkie pigmejki są śliczne *.*. Znalazłem dziś w markecie taką rosiczkę na promocji tylko nie było nigdzie nazwy co to może być za odmiana? Rosiczka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 d. aliciae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi