Skocz do zawartości

Filtr RO według inżynierii japońskiej...

Inżynier

Rekomendowane odpowiedzi

... czyli jako-tako. 

Nie pasował mi ten temat do żadnego innego działu, a być może ktoś się waha, czy kupić i założyć filtr RO, być może nie ma gdzie podłączyć - sam miałem takie obawy, ale niesłusznie. 

Kupiłem filtr z tego linku: https://allegro.pl/oferta/osmoza-ro3-akwa-150-gpd-super-dokladna-3-zatyczki-8090425872

Filtr zamocowałem w kilkanaście minut od wyjęcia z opakowania do węża słuchawki prysznicowej, która wystaje mi w piwnicy ze ściany (nie pytajcie). Sama kotłownia służy obecnie za miejsce do zbiorowego gromadzenia starych mebli po remontach, więc dopóki gabarytów nie odbiorą, to jest tam bardzo ciasno i daleko od idealnych warunków do zakładania instalacji RO. 

20210728_175527.thumb.jpg.ef7f7ffdb2a8836a85ce5b4a672a81ae.jpg

Jak widać, złożony filtr leży sobie na płasko na jednym ze starych mebli - nie trzeba do instalacji nawet podstawowych narzędzi inżynierskich, czyli taśmy klejącej i trytytek. Wystarczy taśma teflonowa (w zestawie) i tacka (gdyby taśma teflonowa postanowiła przeciekać). 

20210728_175535.thumb.jpg.26b448f6f09336699e52459d9a83d857.jpg

Wąż od słuchawki prysznicowej (1/2 cala) podpięty do zaworka z wężykiem doprowadzającym wodę do filtra wstępnego, węglowego, a następnie membrany. Konieczny był zakup zaślepki na koniec złączki (choć można tam podłączyć zaworek i słuchawkę, jeżeli ktoś lubi się myć z tysiącem króćców w ręce :) ). 

Przez dwa dni wodę gromadziłem do butelek, później postanowiłem kupić zbiornik na większą ilość. Zbiorniki na deszczówkę są ogromne i niepraktyczne w moich zastosowaniach, więc zaopatrzyłem się w pojemnik na śmieci z Leroy Merlin za 60-70 złotych, 90 litrów pojemności. Wężyk z czystą wodą napełnia pojemnik, wężyk z wodą odpadową idzie do kanalizacji (choć zbieram go czasem do wiaderek i podlewam kwiatki w ogródku). 

20210728_175615.thumb.jpg.91be2dafaad4a82890bca1841fc83e1f.jpg

20210728_175721.thumb.jpg.7d7c34979bf4e6829c28930a8ca84cbb.jpg

Wygląda nieestetycznie, ale działa! Po zakończeniu wszystkich remontów i na mechanizmy RO przyjdzie czas, aby uporządkować. 

Jeśli ktoś jest zainteresowany parametrami, to spieszę z odpowiedzią!

1. Woda z kranu: sumaryczna zawartość soli na poziomie 130-180 ppm (zależy od tygodnia); pH = 7.70
  2. Woda po filtracji: sumaryczna zawartość soli na poziomie 3 - 7 ppm; pH = 6.70
  3. Woda odpadowa: sumaryczna zawartość soli na poziomie 170-230 ppm; pH = 7.72

Czas otrzymywania 1 litra wody demineralizowanej: 4 minuty 24 sekundy (13,64 litra/h)

Stosunek wody oczyszczonej do odpadowej (objętościowo): 1 : 1,88 (1 litr wody czystej na 1,88 wody odpadowej)

Polecam wszystkim! Koszty kupna wody demineralizowanej zwracają się w perspektywie ok. pół roku (przynajmniej wg moich szacunków). Przy okazji będzie stosowana do żelazka. 

PS. Wszędobylskie spodki i podstawki to tylko dlatego, że początkowo nigdy nie ufam swoim połączeniom i sztuce technicznej :) 

Edytowane przez Inżynier
Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, comandos21 napisał:

Ja to mam wodę z kranu ponad 350ppm.😀

U mnie też różnie bywa - raz 170, innym razem 220 ppm. Akurat to lato jest łaskawe pod względem rozpuszczonych soli. Mimo wszystko woda jest twarda i wykwity szybko się pojawiają...

Twoje 350 to jak mineralna Nałęczowianka! Nic tylko uzupełniać niedobory wapnia i magnezu. :)

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Inżynier napisał:

U mnie też różnie bywa - raz 170, innym razem 220 ppm. Akurat to lato jest łaskawe pod względem rozpuszczonych soli. Mimo wszystko woda jest twarda i wykwity szybko się pojawiają...

Twoje 350 to jak mineralna Nałęczowianka! Nic tylko uzupełniać niedobory wapnia i magnezu. :)

Nawet bardziej, kamień na zębach już po tygodniu mycia 😁

Odnośnik do odpowiedzi