Maciejświderski Napisano 15 Lipca 2006 Share Napisano 15 Lipca 2006 Witajcie! Bardzo bym prosił o pomoc mojej sarraceni! Otóż kupiłem ją jakieś 2 miesiace temu. Była piekna okazała i ładnie wybarwiona (s. x Moorei). Niestety po jakichś 2 tygodniach przykrywki liści zaczęły usychać. Reszta jest w dobrym stanie tylko te nieszczęsne przykrywki. W tym momencie ma 18 liści z czego wszystkie z uschniętymi pzykrywkami. Trzymam ją w temperaturze ok 28-33 stopni Celsjusza przy wilgotności 55-90%. Brak przeciągów, podlewana tylko wodą destylowaną, nigdy nie ma sucho, nigdy jej nie przelewam. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie rady co robić w takiej sytuacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 15 Lipca 2006 Share Napisano 15 Lipca 2006 piszez że jej nie przelewasz czy to oznacza ze podlewasz ja raz na jakiś czas?? bo kapturnice lubia stać w wodzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 15 Lipca 2006 Share Napisano 15 Lipca 2006 przy wilgotności 55-90% no lepiej jakbyś miał jakieś 80% cały czas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 15 Lipca 2006 Autor Share Napisano 15 Lipca 2006 Nie no mokro ma cały czas ale bez przesady. Trzymam wode na poziomie jakies 0.5 cm. sadzisz ze mogłoby to być za mało? Dzieki za rady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 15 Lipca 2006 Share Napisano 15 Lipca 2006 a stoi caly czas w tym samym miejscu co wtedy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 16 Lipca 2006 Share Napisano 16 Lipca 2006 Kapturnice strasznie nie lubią przesuszania, odbija się to właśnie na liściach. Przykrywki usychają a młode rosnące liście zaczynają byś smukłe, płaskie, często powyginate. CZy zauważyłeś to u siebie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 16 Lipca 2006 Autor Share Napisano 16 Lipca 2006 tak, liście nie są proste tylko wygięte, poza tym mają coś dziwnego, cięzko to opisać a nie mam aparatu. Przypomina to skrzydło u dzbanecznika, po przeciwnej stronie przyktywki. Tak jakby część liścia ktoś skleił na całej długości. Czyli powodem jest za mała ilość wody? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 16 Lipca 2006 Share Napisano 16 Lipca 2006 Przyczyny które podałem Ci wynikają właśnie ze zbyt małej ilości światła i przesuszenia. Podłoże kapturnic musi być stale wilgotne i przesuszenie i mało światła powoduje że roślina "produkuje" tego typu liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 16 Lipca 2006 Autor Share Napisano 16 Lipca 2006 Dzieki wszystkim za rady. Zaraz je wprowadze w życie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 19 Lipca 2006 Autor Share Napisano 19 Lipca 2006 Heh no i kolejna dziwna rzecz. Moja sarracenia wypuściła jakiś niestworzony twór. Otóż jest to pułapka tylko bez przykrywki. Nie spotkałem sie jeszcze z czymś takim. Czy wiecie moze co to jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 Może masz heliamfore poprostu mutacja ze względu na wyjatkowe okoliczności(czyt. inne warunki hodowli). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auric_Goldfinger Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 a co powiecie na ten stan? Trzymalem na sloncu w tym upale sarracenie i staralem sie aby mialy non stop wode. Pomimo tego zazely sie marszczyc jakby wysychaly ale nie mialy tego rdzawego koloru. Dopiero potem rdzewialy. kiedys trzymalem w terrarium te roslinki i tak samo sie zachowywaly po dluzszym okresie trzymania. miala wilgotno potem stwierdzilem ze nie bedzie stala w wodzie ale dzialo sie to samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 saracele muszą cały czas stać w wodzie . Sprawdzałeś czy czegoś w torfie niema ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auric_Goldfinger Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 czego mozna poszukac? dzis bylem w nepenti maja podobne objawy mowia ze to z opalenia slonecznego, wiec przestawilem do terarium zobaczymy jak to im pomoze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 1 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Heh zastosowałem sie do wszystkich rad jakich mi udzieliliście. Przykrywki przestały usychać, ale każdy kolejny liść jest płaski. Czytałem wiele razy ze to od braku słońca, ale w moim przypadku to mało prawdopodobne, ponieważ 24 h stoi na południowym balkonie i bezposrednio oświetlona jest od ok 8 rano do ok 20 czyli 12 h. Czy są jeszcze jakieś przyczyny, które mogą prowadzić do takiego stanu rzeczy? Dzieki z góry za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi