Skocz do zawartości

Coś dziwnego dzieje się z moją sarracenią

Maciejświderski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Bardzo bym prosił o pomoc mojej sarraceni! Otóż kupiłem ją jakieś 2 miesiace temu. Była piekna okazała i ładnie wybarwiona (s. x Moorei). Niestety po jakichś 2 tygodniach przykrywki liści zaczęły usychać. Reszta jest w dobrym stanie tylko te nieszczęsne przykrywki. W tym momencie ma 18 liści z czego wszystkie z uschniętymi pzykrywkami. Trzymam ją w temperaturze ok 28-33 stopni Celsjusza przy wilgotności 55-90%. Brak przeciągów, podlewana tylko wodą destylowaną, nigdy nie ma sucho, nigdy jej nie przelewam. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie rady co robić w takiej sytuacji.

Odnośnik do odpowiedzi

tak, liście nie są proste tylko wygięte, poza tym mają coś dziwnego, cięzko to opisać a nie mam aparatu. Przypomina to skrzydło u dzbanecznika, po przeciwnej stronie przyktywki. Tak jakby część liścia ktoś skleił na całej długości. Czyli powodem jest za mała ilość wody?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

a co powiecie na ten stan? Trzymalem na sloncu w tym upale sarracenie i staralem sie aby mialy non stop wode. Pomimo tego zazely sie marszczyc jakby wysychaly ale nie mialy tego rdzawego koloru. Dopiero potem rdzewialy. kiedys trzymalem w terrarium te roslinki i tak samo sie zachowywaly po dluzszym okresie trzymania.

saracenia.jpg

saracenia1.jpg

miala wilgotno potem stwierdzilem ze nie bedzie stala w wodzie ale dzialo sie to samo.

Odnośnik do odpowiedzi

Heh zastosowałem sie do wszystkich rad jakich mi udzieliliście. Przykrywki przestały usychać, ale każdy kolejny liść jest płaski. Czytałem wiele razy ze to od braku słońca, ale w moim przypadku to mało prawdopodobne, ponieważ 24 h stoi na południowym balkonie i bezposrednio oświetlona jest od ok 8 rano do ok 20 czyli 12 h. Czy są jeszcze jakieś przyczyny, które mogą prowadzić do takiego stanu rzeczy?

Dzieki z góry za odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.