loczekkk Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Cześć, ostatnio u swoich owadożerow zauważyłem drobną pajęczynkę w ziemi, zlałem to zwalając winę na przechodzącego małego pajączka. Dopiero dzisiaj przyszło mi do głowy zidentyfikować szkodnika. Ziemiórki w ziemi mam napewno, ale dzisiaj z powierzchni roślin na balkonie wyłapałem takiego delikwenta i waham się czy to przędziorek, potrzebuje pomocy w identyfikacji.Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Ten temat powinien ci pomóc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Kurcze, kojarzę stworka, cały film na You Tube o nim oglądałem, za chiny nie pamiętam jak się nazywa, ale nue był groźny, jeżeli dobrze kojarzę. Postaram się odszukać, co to jest, ale mogę nie znaleźć. To nie jest przędziorek, czy inny znany szkodnik roślin. "Globular springtail". One maja na tyłko taki mechanizm spustpwy, który umożliwia im katapultowanie siebie i wtedy się kręcą, jak głupie. Ale odkryłem... skoczogonki... znam nazwę. Ten pochodzi z rodzaju: Collembola. Są niegroźne, to najczęściej są saprobionty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loczekkk Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Godzinę temu, szymon221 napisał: Ten temat powinien ci pomóc przestudiowałem to kilkanaście razy, jeszcze kilka i mógłbym napisac z tego sprawdzian 39 minut temu, Cephalotus napisał: Kurcze, kojarzę stworka, cały film na You Tube o nim oglądałem, za chiny nie pamiętam jak się nazywa, ale nue był groźny, jeżeli dobrze kojarzę. Postaram się odszukać, co to jest, ale mogę nie znaleźć. To nie jest przędziorek, czy inny znany szkodnik roślin. "Globular springtail". One maja na tyłko taki mechanizm spustpwy, który umożliwia im katapultowanie siebie i wtedy się kręcą, jak głupie. Ale odkryłem... skoczogonki... znam nazwę. Ten pochodzi z rodzaju: Collembola. Są niegroźne, to najczęściej są saprobionty. dziękuje Cefal jesteś gość, bałem się że mam przędziorki, w takim razie muszę się dobrze zastanowić czy to na powierzchni to jest pajęczynka czy śluz ziemiórek które mam napewno. Nie mogę cholera wstawić zdjęcia tej pajęcznyki, pokazuje że plik jest za duży. A co do tych skoczogonów-musi się potwierdzić Twoja diagnoza, jak próbowałem załadować tych wariatów na szkiełko laboratoryjne to kilku z nich właśnie tak się wystrzeliło. Mogę w jakiś inny sposób przekazać to zdjęcie podłoża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Jeżeli masz ziemiórki, to są ich larwy, jak dmuchniesz w podłoże, one się skurczą - schowają i będziesz natychmiast widział ich ruch. Ja je w ten sposób identyfikuję i jak mi gryzą siewki, czy kiełkujące gemmy, to je wyłapuje mechanicznie. A jeżeli chcesz dodawać duże pliki, to za pomocą galerii. Załóż sobie tam folder, dodaj zdjęcie, które zostanie automatycznie skompresowane. Następnie w okienku, w którym piszesz wypowiedź masz w dolnym prawym rogu "Wstaw inne media". Tam Masz wstaw swój załącznik i będziesz miał możliwość wybrania zdjęcia z Galerii. Nie ma sensu ładować zdjęć po kilka MB, bo to tylko bez sensu obciąża forum. Dlatego jest limit, żeby forum funkcjonowało sprawnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi