miau Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Cześć. Zapoznałem się z opisami poszczególnych roślin, ale męczy mnie jedno pytanie: czy przy przesadzaniu owadożerów w przypadku doniczek kierujemy się taką samą logiką jak w przypadku "normalnych" roślin? Mam na myśli to, że zazwyczaj wybiera się rozmiar lub dwa większe. Dobra. Niechaj będą jeszcze dwa pytania, skoro założyłem temat: - czy wysokość doniczki ma znaczenie w przypadku wszystkich owadożerów? Czytałem opisy kilku roślin i większość ma długie korzenie, co sugerowałoby konieczność używania wysokiej doniczki. - do jakiej doniczki przesadzić te maleństwa, zakładając że chcę mieć je w jednej doniczce? 6 sztuk w doniczce 5,5 cm. Pozdrawiam. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez miau Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 W wyborze doniczek kierujesz się ilością dostępnego miejsca, a potem estetyką. Nie mogą to być doniczki, które będą się rozpuszczać, więc zdecydowanie plastikowe. Większość roślin owadożernych - rosiczek - może rosnąć w warunkach wody nawet na poziomie podłoża. Najczęściej standardowe doniczki to 7x7cm i 8cm wysokie. Ale możesz dawać wyższe, niższe, jak Ci wygodnie. Nie ma tutaj zasady, że muszą mieć jakiś rozmiar, czy dwa większe. Przesadzasz, jak Ci się to podoba. :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miau Napisano 18 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2021 5 roślinek w doniczce 12-13 cm - zmieszczą się? Chciałem jedną komuś dać, a resztę zostawić sobie. Niestety nie mam tyle miejsca na parapecie by każdą sadzić osobno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 5 roślin wciśniesz nawet w 7x7 cm doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miau Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Cephalotus napisał: 5 roślin wciśniesz nawet w 7x7 cm doniczce. tylko czy lada moment nie będą w takim ścisku jak na powyższym obrazku w mniejszej doniczce? Tym bardziej, że pewnie niedługo roślinki się podzielą i będzie ich więcej. Ostatnie pytanie: obcinać te czerwone, prawie suche liście przy samej ziemi (w sensie torfie)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Ta rosiczka się specjalnie nie dzieli, obstawiam, że jest sadzona po kilka w doniczkę. Nie usuwam żywych liści roślinie. Jak są jej zbędne, to sama je usuwa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi