limak13 Napisano 29 Sierpnia 2021 Share Napisano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Mam kilka owadożerów - kapturnice, dzbaneczniki, rosiczki i muchołówki. Mam następujący problem: za jakiś czas będę miał prawdopodobnie wyjazd na 4-5 dni. Na chwilę obecną nie mam chętnych do podlania moich roślinek i zastanawiam się nad jakąś alternatywą, póki jeszcze jest trochę czasu do wyjazdu. Kapturnice mam w dość głębokich podstawkach, z których wypijają wodę w zależności od pogody w jakieś 1-3 dni. Muchołówki i rosiczki w mniejszych, na ogół woda znika do dwóch dni. Dzbaneczniki podlewam "raz na jakiś czas", żeby torf był w miarę wilgotny. Dodatkowo mają pod sobą keramzyt zalany wodą, czasami je także opryskuję. Bardzo ładnie mi te rośliny rosną, więc zależałoby mi na tym, żeby ich nie przesuszyć. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Czy kapturnice, muchołówki i rosiczki mogę wsadzić do jakichś głębokich misek zalanych wodą? Nie ugniją im kłącza/korzenie? Co z dzbanecznikami? Jest jakiś automatyczny dozownik wody czy jakieś inne ustrojstwo, które mogło by się tu sprawdzić? Ich raczej wodą nie zaleję, bo z tego co mi wiadomo, to korzenie im dość szybko gniją... Czy po prostu uzupełnić wodę standardowo i się nie przejmować? Nie padną mi w kilka dni? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam! Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez limak13 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Cześć. Nie ma co się martwić. Uzupełnij wodę i na pewno sobie poradzą przez te 4-5 dni. Nie zdechną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Nawet, jeżeli zmoczyłbyś podłoże i nie podlewał przez te 4-5 dni, to nie wyschnie na tyle, żeby roślina padła. Więc nie przejmowałbym się tym w ogóle. To 2 tygodnie mogłyby stanowić jakiś problem w środku upalnego lata. Zawsze możesz wziąć kawałek szmaty, rośliny postawić w akwarium na podwyższeniu i niech ta szmata dotyka wody, to będziesz miał taki system podsączający. Ja tak zrobiłem z dzbanecznikami w terrarium, które stoją nad stałą taflą wody z innymi roślinami i nic nie muszę się martwić, bo roślina bierze tyle wody ile chce, a zużyta podsiąka ze zbiornika poniżej. Proste i praktyczne. Polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 1 Września 2021 Autor Share Napisano 1 Września 2021 Dziękuję za odpowiedzi! 🙂 To mnie trochę uspokoiliście. @Cephalotus, Twój pomysł ze szmatą jest bardzo ciekawy, może spróbuję 😉 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi