Rapero7000 Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 Pojechałem na wakacje na tydzień i mimo pozostawienia wody w podstawce kapturnica trochę pousychała jak na załączonych zdjęciach. Co byście radzili z nią zrobić, ja pomyślałem sobie o ucięciu uschniętych kapturów, bo co niektóre są całkowicie uschnięte. Roślina rośnie kwiat już się trochę rozwinął i tu nasuwa sie pytanie co zrobić z kwiatem obciąć czy nie, kiedy będą nasiona? Co można zrobić żeby rosła i wyglądała lepiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 Obetnij suche kaptury oraz ten pęd kwiatowy. Utrzymuj odpowiednią wilgoć podłoża i powinno być dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 9 Września 2021 Autor Share Napisano 9 Września 2021 Pytanie które obciąć bo jest ich dużo, ale można wyróżnić, że są kaptury całkowicie uschnięte oraz tylko w górnej części. Rozumiem, że obciąć te pierwsze? Czemu trzeba obciąć pęd kwiatowy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 Zdjęcia są dramatyczne, zrób nie pod światło, a oświetlone. Roślina typowo z marketu, tam zabiedzona będzie biednieć teraz u Ciebie. A masz warunki do zimowania? Oczyść ją, jak napisał Styq. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 9 Września 2021 Autor Share Napisano 9 Września 2021 3 minuty temu, Cephalotus napisał: Zdjęcia są dramatyczne, zrób nie pod światło, a oświetlone. Roślina typowo z marketu, tam zabiedzona będzie biednieć teraz u Ciebie. A masz warunki do zimowania? Oczyść ją, jak napisał Styq. Jutro zrobię zdjęcia, bo już jest ciemno i tym bardziej nie będzie widać nic. Roślina nie jest z marketu kupiłem ją w firmie specjalizującą się w uprawie takich roślin. Roślina była w dobrym stanie duże zielone kaptury jak kaptury usychały to ze starości, tylko po przyjeździe po podeschłą woda w podstawce nie wystarczyła choć nie wiem co się stało nie było mnie. Nie wiem pierwszy raz hoduję i nie wiem jakie warunki powinna mieć aby zimować choć teraz wypuszcza pęd kwiatowy nie sądze aby trzeba był ją teraz zimować. Ale z których kapturów oczyścić tych całkowicie uschniętych czy też cześciowo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 W dniu 9/9/2021 o 10:06 PM, Rapero7000 napisał: Nie wiem pierwszy raz hoduję i nie wiem jakie warunki powinna mieć aby zimować choć teraz wypuszcza pęd kwiatowy nie sądze aby trzeba był ją teraz zimować. Na forum, jest opis uprawy kapturnicy w dziale "Opisy Roślin", proszę go znaleźć i się z nim zapoznać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 11 Września 2021 Autor Share Napisano 11 Września 2021 Kapturnica po wycięciu najbardziej uschniętych kapturów oraz pędu kwiatowego wygląda jak na zdjęciach. Jak myślicie będzie rosła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 Widać nowe przyrosty, więc powinna odbić tylko zapewnij odpowiednie warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 12 Września 2021 Autor Share Napisano 12 Września 2021 6 godzin temu, Styq napisał: Widać nowe przyrosty, więc powinna odbić tylko zapewnij odpowiednie warunki. Czy nie powinienem jeszcze uciąć podeschnięte od góry kaptury? Chodzi głównie o to duże kaptury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 12 Września 2021 Share Napisano 12 Września 2021 Części uschnięte możesz obciąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi