Kubula Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Witam, tak jak w temacie stworzyłem swoje pierwsze terrarium dla owadozerow. W tle rurka do wlewania wody a w niej doniczka. Mieszanka to praktycznie sam torf perlitu akurat wtedy nie miałem. Po prawo i lewo mam dwa pojemniki z keramzytem na którym stoją dzbaneczniki, piąty dzbanecznik sobie wisi. Przed terrarium są cztery pojemniki z wysianymi nasionami : Drosera capensis Giant Drosera Spatulata Drosera spatulata var lovellae Drosera capensis broad leaf Skład roślin w terrarium: Drosera aliciae Drosera capensis 'Albino' Drosera dielsiana Drosera natalensis Drosera nidiformis Drosera spatualata Heliamphora 'Midoxa' Heliamphora heterodoxa Drosera communis Drosera capillaris /Costa Rica/ Drosera venusta Pinguicula 'red starfish' Drosera prolifera Drosera capensis Pinguicula gigantea x moctezumae Cephalotus follicularis Dodatkowo 2-3 tlustosze (w tym ten kwitnący) mam zapisane ale nie wiem który jest który 😅 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 Ładnie się prezentuje. Pamiętaj, że Cephalotus bez zimowania wytrzymuje 4 lata, potem zaczyna stopniowo zamierać. Więc na stałe nie da się go tak zimować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 8 Października 2021 Autor Share Napisano 8 Października 2021 Dzięki za uwagę, w takim razie na wiosnę go wysadzę do nowej doniczki ze świeżym torfem i może nawet rozsadze na kilka sztuk. 😁 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 No i kilka fotek na ten moment. Rośliny dochodzą powoli do siebie gdyż od września były pod za słaba lampą o ile tłustosze kwitły i rosły, helki i cefal(który na wiosnę będzie wysadzony) tak rosiczki straciły kolor i wszystkie krople , teraz się to powoli poprawia. D. Prolifera mam nadzieję że z tego wyjdzie bo wygląda bardzo mizernie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominika303 Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 28.12.2021 o 16:51, Kubula napisał: No i kilka fotek na ten moment. Rośliny dochodzą powoli do siebie gdyż od września były pod za słaba lampą o ile tłustosze kwitły i rosły, helki i cefal(który na wiosnę będzie wysadzony) tak rosiczki straciły kolor i wszystkie krople , teraz się to powoli poprawia. D. Prolifera mam nadzieję że z tego wyjdzie bo wygląda bardzo mizernie. Bardzo ładny zestaw. Dopiero zaczynam swoją przygodę z roślinami owadożernymi więc jestem jeszcze trochę laikiem. Mogłbyś mi powiedzieć jak się nazywa ta bujna roślina na ostatnim zdjęciu w prawnym dolnym rogu? Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Dominika303 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 21 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2022 17 minut temu, Dominika303 napisał: Bardzo ładny zestaw. Dopiero zaczynam swoją przygodę z roślinami owadożernymi więc jestem jeszcze trochę laikiem. Mogłbyś mi powiedzieć jak się nazywa ta bujna roślina na ostatnim zdjęciu w prawnym dolnym rogu? pinguicula gigantea x moctezumae. Wszystkie rośliny jakiś czas temu przesadziłem do doniczek - miałem problem z wentylacją i torf trochę się "zespół". Teraz rośliny są w szklarni i około września wrócą do pokoju pod lampy, trzeba będzie pomyśleć o jakimś wiatraku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi