loczekkk Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 Siemanko, od jakiegoś czasu mam tłustosza jak wyżej - Red Starfish. „Pobrałem” już 3listka nie mogę za nic rozmnożyć go poprzez listka, zawsze po jakimś czasie „rudzieje” na końcówce i nie wygląda na to żeby mialy być z tego nowe. Ma ktoś doświadczenie w tym gatunku? I drugie pytanie- czy tłustosze jak weser red starfish i p. tehuacan powinny zimować? Na zagranicznych opisach roślin jest to nakazane a od wielu Polskich hodowców slyszalem że nie potrzebują zimowania, jeżeli potrzebują zimowania to tylko poprzez ograniczenie podlewania czy również temperatura? Pozdrowienia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Nie rozmnażałem tej krzyżówki. Powinna dać się rozmnożyć. Warunek to urwanie całego listka, bez jego uszkodzenia. To z komórek łodygi na lisciu wyrastają nowe rośliny. Może było za mokre podłoże, może liście były uszkodzone. Powinno się udawać. Te tłustosze dobrze reagują na zimowy spoczynek, lepiej kwitnąc na wiosnę. Może i dadzą radę nez, jak Weser, ale on mi wtedy zupełnie nie chciał kwitnąć, tylko sobie rósł. Dlatego polecam zapewnienie im trochę chłodniejszych warunków i suchszego podłoża, żeby pobudzić je wiosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loczekkk Napisano 22 Października 2021 Autor Share Napisano 22 Października 2021 dziękuje, postaram się zapewnic takie drobnostki. Będę próbował do skutku z rozgwiazdą bo jest super zjawiskowa i myślę że warto się postarać. Mikołaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi