Skocz do zawartości

Pinguicula Red Starfish / Zimowanie tlustoszy

loczekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, od jakiegoś czasu mam tłustosza jak wyżej - Red Starfish. „Pobrałem” już 3listka nie mogę za nic rozmnożyć go poprzez listka, zawsze po jakimś czasie „rudzieje” na końcówce i nie wygląda na to żeby mialy być z tego nowe. Ma ktoś doświadczenie w tym gatunku? I drugie pytanie- czy tłustosze jak weser red starfish i p. tehuacan powinny zimować? Na zagranicznych opisach roślin jest to nakazane a od wielu Polskich hodowców slyszalem że nie potrzebują zimowania, jeżeli potrzebują zimowania to tylko poprzez ograniczenie podlewania czy również temperatura? Pozdrowienia 

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozmnażałem tej krzyżówki. Powinna dać się rozmnożyć. Warunek to urwanie całego listka, bez jego uszkodzenia. To z komórek łodygi na lisciu wyrastają nowe rośliny. Może było za mokre podłoże, może liście były uszkodzone. Powinno się udawać.

Te tłustosze dobrze reagują na zimowy spoczynek, lepiej kwitnąc na wiosnę. Może i dadzą radę nez, jak Weser, ale on mi wtedy zupełnie nie chciał kwitnąć, tylko sobie rósł. Dlatego polecam zapewnienie im trochę chłodniejszych warunków i suchszego podłoża, żeby pobudzić je wiosną.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...