Skocz do zawartości

Doświetlanie parapetowców

Rekomendowane odpowiedzi

Słowem wstępu - mam na parapecie w kuchni wysokie doniczki z trzema gatunkami dzbaneczników: ventrata, hookeriana, bloody mary. Staram się im zapewnić jak najlepsze warunki i z tego co widzę ładnie dzbankują i rosną. No ale, teraz jest trochę mniej światła i zastanawiam się nad doświetlaniem. Do tej pory nie doświetlałem ich w żaden sposób, tylko światło naturalne przez szybę.

Zanim przejdę do pytań spróbuję opisać jak widzę to doświetlanie. Okno z tego co pamiętam jest wysokie na jakieś 120 cm. Doniczki na czterdzieści kilka. Są to donice stojące, jeszcze nie myślałem nad wiszącymi, bo dzbanki jeszcze nie dotykają parapetu (mają kilka centymetrów zapasu ;-)). Pomysły mam dwa: albo do karnisza przypiąć jakieś niewielkie lampki, coś jakby biurkowe i tym doświetlać, albo zamontować lampę świetlówkową do górnej szpalety. Myślałem nad oświetleniem LED o barwie neutralnej albo zimnej. Odległość źródeł światła od roślin będzie wynosić kilkadziesiąt centymetrów.

Myślę też nad ewentualną automatyką tego poprzez dorzucenie czujnika natężenia światła i prostej elektroniki, żeby w przyszłości (wiosna, lato) te lampy nie musiały się niepotrzebnie świecić, a także żeby samoczynnie się załączały w odpowiednim przedziale czasu. Ale to jest nieistotne w tym momencie.

Pytania:
1. Czy taka "instalacja" dla dzbaneczników ma sens? Czy źródła światła nie będą za wysoko?
2. Jakie światło lepsze - neutralne czy zimne? Wiem, że oświetlenie w kierunku niebieskim/fioletowym byłoby lepsze, ale z kuchni też mam zamiar korzystać i nie mieć tam dyskoteki 😉 Zimne może by nie było zbyt męczące, ale muszę jeszcze jakoś to sprawdzić.
3. Jaka moc źródła światła?
4. Jak długo je doświetlać (planowałem 6-8 godzin dziennie)?
5. Czy rośliny trzeba przyzwyczaić do takiego oświetlenia poprzez na przykład krótsze naświetlanie na początek?

Będę wdzięczny za odpowiedzi i ewentualnie inne pomysły na jakieś praktyczne doświetlenie tych roślin.

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odnośnik do odpowiedzi