limak13 Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Mam problem z dzbanecznikiem Ventrata. Generalnie, dzbanecznik rośnie ładnie, ładnie też dzbankował. Ostatni dzbanek, który pojawił się jakieś 2-3 tygodnie temu jest mniejszy, spłaszczony i zaczął usychać, ale możliwe że wynika to z gorszego oświetlenia, w końcu mamy jesień. Lampy do doświetlania są w drodze i maksymalnie do kilku dni dostanie on zastrzyk światła (mam nadzieję że świetlówki z diodami czerwonymi i niebieskimi będą ok). Problem jest taki, że jeden z ładnie wykształconych dzbanków zaczął schnąć. Dzbanki na liściach górnych oraz dolnych względem niego nie schną. Zaczęło się od tego, że daszek zrobił się czarny i skurczył się. Teraz czernieć zaczyna górna część dzbanka, tak jak na zdjęciu. Czy to naturalne obsychanie, czy może wygląda na jakiś grzyb? Ten czarny kolor mnie trochę niepokoi. W dzbanku jest ciecz trawiąca, złapał nawet jakieś owocówki i komary. https://ibb.co/fpcskRn Co więcej, zauważyłem że dolne mniejsze liście zaczynają usychać, ale to chyba jest oczekiwane, bo roślina rośnie i jest już duża. W lecie zauważyłem także na jakichś 3-4 liściach zażółcone obrzeża. Załączyłem zdjęcie najgorzej wyglądającego liścia. W sumie od 2 miesięcy nic się nie pogorszyło, ale jestem ciekawy co mogło być przyczyną? Przelanie odpada, utrzymuję podłoże wilgotne, ale nie ma szans, że zostało przelane. Oparzenie? https://ibb.co/Kb6W6pY Zastanawiam się, czy ten schnący dzbanek nie jest związany z tym, że zaczęło się ogrzewanie domu, a i jest mniej światła i być może znowu się przyzwyczaja do nowych warunków? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły co się z nim może dziać i jak mu ewentualnie pomóc... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 Jak powiedziałeś może to być spowodowane ogrzewaniem. Jeśli chodzi o dzbanki to normalne ,że czasami usychają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi