Kr3C!K Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Witajcie Mam pytanie do osób, które posiadają już terraria dla swoich roślinek.. W jaki sposób zrobiliście dna w terrariach, albo raczej jakie elementy składają się w całość na dnie terrariów? Mam 2 akwaria po 112 l , w których trzymam roślinki w doniczkach, ale w końcu chciałbym "wkopać" je do gleby . Zastanawiam się w jaki sposób i co przede wszystkim wyłożyć na dnie akwarium, aby nie było problemów z dostarczaniem wody w te podłoże.. Może macie jakieś zdjęcia z budowy Waszych terrariów krok po kroku czym wykładaliście dna akwariów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Moje terrarium to poprostu torf i rurka włożona w doniczkę w rogu do dolewania wody. Możesz dać torf + perlit i już , nie powinno być problemu z podsiąkaniem w tak małej skali, ale jeśli już to możesz dno wyłożyć keramzytem jako ten zbiornik na wodę (wcześniej możesz go dla bezpieczeństwa przepłukać). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3C!K Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 To w jaki sposób dbać o to aby podłoże było odpowiednio mokre? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Dolewać wody i już . Oczywiście są systemy dolewające wodę ale to troche przerost formy nad treścią na początku uprawy, u mnie tak jak wspomniałem podłoże stanowi czysty torf, w rogu mam włożoną plastikową rurkę w doniczke na stojąco i jest ona (doniczka) zasypana torfem. I tak raz w tygodniu dolewam wody powoli aby rozeszła się po dnie , gdy do torfu dodasz perlitu to podłoże będzie bardziej napowietrzone a przez to też woda będzie swobodniej krążyła . Inną opcją jest keramzyt- możesz wyłożyć dno keramzytem (3-4cm powinny wystarczyć) , położyć na nim agrowłókninę żeby torf nie dostawał się niżej .Mozesz wetknąć doniczke przed sypaniem keramzytu ( albo tak jak ja rurka z doniczką w rogu terrarium) , i wtedy dolewasz wody w pustą doniczke a ona spływa do zbiornika z keramzytu, podsiąkanie zrobi swoje i cały torf wyżej będzie wilgotny a przy okazji będziesz widział poziom wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3C!K Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2022 Bardzo dziękuję za łopatologiczne przedstawienie tematu 😁 Na dno perlit lub keramzyt Na to w rogu np doniczka i całość zasypana torfem. Tak? 😁 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 Na dno np. keramzyt na keramzyt w róg doniczka z rurką i zasypujemy mieszanką torf+ perlit. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3C!K Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Możesz pokazać jakieś zdjęcia tej doniczki, jaką ona jest duża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 doniczka średnica 5,5cm maluteńka i rurka średnicy 3cm , zdjęć nie mam bo zasypane wszystko torfem tu masz link i zdjęcia roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi