Skocz do zawartości

Czy da się uratować tą muchołówkę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mój młodszy brat zażyczył sobie od rodziców na urodziny muchołówkę. Minął około miesiąc od zakupu i rośliny nie wyglądają dobrze. Chciałbym je odratować jeżeli jest taka opcja, mam w domu preparat firmy PLAGRON - alga grow. Odnośnie rośliny doniczka wypełniona jest specjalistycznym  podłożem od firmy RORAMINA, posiada otwory na spodzie. Brat dziś rano podlewał ją od góry. Zainteresowałem się sprawą i od razu wyczytałem, ze muchołówka pobiera wodę od podstawki. Proszę was o subiektywną ocenę co mogę zrobić w obecnej sytuacji? 

1646493229694.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Może mieć za zbyt mokre podłoże dlatego prawdopodobnie brązowieją liście. Póki kłacze podziemne jest zdrowe to roślina powinna odbić. Jeśli nie ma odpowiedniego oświetlenia ,proszę wystawić na południowy lub zachodni parapet.

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę zapoznać się z opisem uprawy:

Roślina prawdopodobnie weszła w stan spoczynku spowodowany zbyt mała ilością silnego światła. Jest to normalne. Jednak w okresie zimowania - od listopada do kwietnia powinna ona mieć zapewnione około 2-10 stopni. Podłoże lekko wilgotne ale nie suche!

Wykopać. Jeżeli pseudobulwa jest biała jest szansa, że wiosna odbije. Biała pseudobulwę oczyścić nożyczkami z czarnych liści, spulchnić podłoże z doniczki i mocno zwilżyć (ale nie zrobić tam bagna). Pseudobulwę zakopać tuż pod powierzchnią ziemi. Zapewnić do kwietnia chłód (może być lodówka). W połowie kwietnia zwiększyć nawilżenie podłoża stawiając doniczkę na stałe w wodzie sięgającej około 1/4 doniczki. Wystawić na pełne słońce - południowy parapet lub balkon konieczny.

Przed posadzeniem spryskałbym pseudobulwę roztworem fungicydu np. Score 250SC.

Odnośnik do odpowiedzi