Skocz do zawartości

Czy da się uratować tą rosiczkę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mój młodszy brat zażyczył sobie od rodziców na urodziny rosiczkę. Minął około miesiąc od zakupu i roślina nie wygląda dobrze. Chciałbym ją odratować jeżeli jest taka opcja, mam w domu preparat firmy PLAGRON - alga grow. Odnośnie rośliny doniczka wypełniona jest specjalistycznym  podłożem od firmy RORAMINA, posiada otwory na spodzie. Brat dziś rano podlewał ją od góry.  Proszę was o subiektywną ocenę co mogę zrobić w obecnej sytuacji? 

1646493229676.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Roślin owadożernych generalnie nie nawozimy. Wszelkie preparaty do roślin doniczkowych użyte do roślin owadożernych mogą przynieść więcej szkody niż korzyści. Niestety po tym co zostało ciężko stwierdzić jaki to gatunek i w związku z czym ciężko jest mi doradzić jakie wymagania dotyczące uprawy. Zakładam, że to jakaś popularna, łatwa w uprawie rosiczka np. D. capensis.  Roślina prawdopodobnie skrajnie niedoświetlona.  Może to być jednak inna grupa rosiczek i wówczas np. mogła wejść w zimowanie (to akurat wydaje mi się mało prawdopodobne).

Pisząc o świetle mowa tu o minimum 14godzinach silnego światła słonecznego lub specjalistycznej lampy do roślin. Nie mówimy tu o lampie led z marketu mająca kilka wat. mowa tu o dobrych 6-10 watach na dobrej roślinnej lampie led.

Podlewanie. Generalnie stosujemy głębszy podstawek, na którym stale utrzymujemy wyższy poziom wody. Woda powinna sięgać około 1/4 wysokości doniczki. Zima odrobinę mniej, latem odrobinę więcej.

Dla Drosera capensis nie widzę opisu ale wymagania innej opisanej poniżej rosiczki będą zbliżone.:

A.... Zakupiona roślina z pewnością była uprawiana w szklarni i być może była doświetlana spora ilością światła sztucznego. Możliwe, że przed sprzedażą była rozsadzana z większej kępy. To wszystko powoduje stres u rośliny, a niekorzystne warunki po prostu ja uśmiercają....

Odnośnik do odpowiedzi