Skocz do zawartości

Malutka kapturnica chce kwitnąć?

limak13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakieś dwa lata temu kupiłem mieszankę nasion kapturnic. Z tego co pytałem sprzedającego - podobno stratyfikowane i przygotowane do wysiewu. No i chyba nie, bo przez jakiś rok nic z tego nie było. Już miałem wyrzucić, ale jakiś niecały rok temu pojawiły się dwie kapturnice. Teraz wychodzi 6 kolejnych. W każdym razie, ta najstarsza ma około roku i rośnie bardzo powoli. Jej wysokość to dosłownie ze 2 cm :D

I teraz zdjęcie:

obraz.thumb.png.6f71e52f25e8deedb87833ddf9effe3b.png

Ten największy liść z prawej strony pojawił się w ciągu ostatniego tygodnia. Ale dziś tak pod słońce coś w środku mi się w oczy rzuciło - czyżby pęd kwiatowy? Ten poprzedni liść szedł standardowo jak w kapturnicach - czyli od igiełki prosto w górę. A tu jest coś zawinięte. Jest to w ogóle możliwe, że taka mała siewka kwiatek wypuszcza?

Druga sprawa - jest szansa określić już teraz co to za gatunek tej siewki czy jeszcze za wcześnie?

Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi :D

Odnośnik do odpowiedzi

to na 99% nie pęd kwiatowy a liść- dzbanek, możliwe że lekko zdeformowany, roślina troche za mała na kwitnienie, a co do gatunku to nawet jako dorosła roślina czasami bardzo trudno określić jaki to gatunek ze względu na łatwość krzyżowania i dużą ilość odmian na ten moment.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź 🙂

Tak mi się właśnie wydawało, że trochę za mała na kwiatek.

Dam znać na dniach co z tego wyrośnie 😉

A też jestem ciekawy jak ta roślina będzie wyglądać jak już kiedyś będzie duża. Bardzo szybko się wybarwia na na prawdę fajny kolor (zdjęcie niestety trochę to zniekształciło).

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ciągle jeszczw sieweczka. Zakwitnie za jakieś 3-4 lata, jsk dobrze pójdzie. Czasami z takiego mixu może trafić się cudowna forma. Ale stratyfikowane nasiona kiełkują w miesiąc. Skoro czekałeś rok, to nie były stratyfikowane, a to musi być na mokro.

Odnośnik do odpowiedzi