NZ4185 Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Posiałem nasiona dzbanecznika 7 marca i teraz wyglądają tak mam je na parapecie wschodnim zamawiałem nasiona przez Allegro (nepenthes mix) moglibyście powiedzieć jakie to dzbaneczniki mi tam kiełkują i jak się trzymają czy nie spali ich słońce i jeszcze jedno mam je zraszać czy nie jeżeli tak to kiedy i ile razy dziennie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Nie jestem ekspertem, więc niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie, ale nie wygląda to trochę dziwnie na dzbanecznika? Przy siewkach określenie gatunku raczej nie będzie możliwe. Mogę ewentualnie prosić o link do aukcji na wiadomościach prywatnych? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Widoczne siewki nie są siewkami dzbanecznika. Nasiona różnych gatunków dzbanecznika +/- wyglądają podobnie np: https://www.etsy.com/pl/listing/1014966437/nepenthes-zakriana-pitcher-plant Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 24 Marca 2022 Autor Share Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Nie mogę znaleźć tego linku. Wysłać może zdjęcie tych nasion bo nasiona są Dzbanecznika przynajmniej tak wyglądają. Jakie to kiełki jak nie dzbanecznika wie ktoś może? W jakim sklepie polecacie kupić nasiona roślin owadożernych gdzie jest pewność że nasiona wykiełkują, są świeże i że mnie nie oszukają? wiem że nie na temat ale po co tworzyć drugi. Edytowane 25 Marca 2022 przez NZ4185 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Kiedyś na allegro często sprzedawano oszukane nasiona dzbanecznika czy muchołówki. Jeżeli Twoje przypominały te ze zdjęć - mogły być nasionami dzbanecznika. Niestety nasiona mogą być stare - straciły zdolność kiełkowania, były inkubowane w niewłaściwych warunkach (podłoże na to wskazuje), jeszcze nie czas na kiełkowanie - może minęło zbyt mało czasu od posiania. To co rośnie na podłożu możliwe, że zostało zawleczone razem z podłożem. Artykuł na temat siania dzbanecznika oraz film: https://www.carnivorousplants.org/grow/guides/Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Wielkie dzięki za link i filmiki przydały się To w jakim sklepie polecacie kupić nasiona roślin owadożernych gdzie jest pewność że nasiona wykiełkują, są świeże i że mnie nie oszukają? Edytowane 26 Marca 2022 przez NZ4185 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 https://heldros.pl/pl/c/NASIONA/62 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 Dzięki ale nie ma tam nasion dzbanecznika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 W Polsce chyba tylko prywatnie można je zakupić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Napisz do dokkrb Nie widziałem aby sprzedawał nasiona ale zapytać zawsze można. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 Ok dzięki a tak poza tematem to lepiej kupić nasiona czy już rosliny Chodzi mi ogólnie o rośliny owadożerne czy lepiej nasiona czy już rosliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 To zależy czego oczekujesz, jak chcesz mieć dużo roślin i nie zależy tobie na czasie kiedy dorosną to nasiona. A jak nie zależy tobie na ilości to bym wybrał dorosłe rośliny, które i tak czasami się rozmnażają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Napiszę tu bo tam nikt narazie nie odpisuje W dniu 26.03.2022 o 01:29, NZ4185 napisał: Czy dzbanecznik może zimować bo będę go miał w terrarium razem z rosiczkami muchołówkami i kapturnicami a one muszą zimować a z tego co czytałem to dzbanecznik nie zimuje więc nie wiem co mam zrobić czy ma być w terrarium razem z nimi czy w pokoju. (Bo to będą nasiona tych roślin i jedna roślinka dzbanecznika). Czy może będzie w terrarium, jak wykiełkuje i będzie już trochę podrośnięty to wtedy go dać do doniczki w pokoju czy może go zostawić🤔 nie wiem proszę o pomoc🙂. Wiem że dzbanecznik nie zimuje ale czy coś by mu się stało jak by zimował? I też pytanie czy jak już będzie podrośnięty i jak będzie w terrarium i go przeniose do pokoju czy to nie będzie dla niego nagła zmiana klimatu i czy mi nie zwiędnie i czy jak bym ogólnie rośliny owadożerne i normalne przeniósł z terrarium do pokoju czy coś by im się stało Edytowane 27 Marca 2022 przez NZ4185 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi