Skocz do zawartości

moi 'owadożercy' na balkonie

CzerwonyKapturek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od marca 2021 roku stoją sobie na balkonie 3 sztuki kapturnic. Jedna to s. purpurea, kolejna to chyba marketowy mix 😋 i ostatnia miała być Sarracenia 'Cv. Juthatip Soper XS Leucophylla ( może i tak 😋, w każdym razie białawe kielichy miała latem 😀)

Pierwszą zimę przeżyły...chyba...bo widzę, że zaczęły się budzić na początku marca br. Nic nie było zgnite. Uschnięte lub podsuszone kielichy wycięłam i stan ogólny, wg instrukcji forumowej, uważam za satysfakcjonujący Niestety wzrost się zatrzymał 😐 i stoi w miejscu. Czy to przez zimniejsza aurę?

ii.jpg

kap2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny definitywnie przeżyły. Nie ruszą dopóki temperatury na stałe nie wzrosną ponad 15°C. Przynajmniej dobowa powinna być regularnie ponad 10°C, wtedy można spodziewać się wzrostu. W przypadku przymrozków < -5°C, które potrafią trafić się nawet w Maju, warto wtedy rośliny zabrać do środka, do p[iwnicy, na korytarz, ale nie zostawiać ich w doniczkach na taki mróz, bo stracą wszystkie nowo idące liście, szkoda by było. A tak to nie powinno im nic być.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Pogodę monitoruję cały czas i jak zapowiadają przymrozki to , mimo, że stoją na balkonie na pierwszym piętrze to przykrywam, grubą agrowłókniną.

Nie mam gdzie ich schować, a w mieszkaniu wydaje mi się, że będzie za duża różnica temperatur.

Stoją cały rok na balkonie, więc chyba "kołderka" z agrowłókniny im wystarczy 🥶

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Niestety ale moja donica z owadożerami musiała wylądować na działce, gdzie słońce dłużej świeci. Po zimowaniu przeżyły wszystkie, rosiczka nawet odżyła ze zdwojoną siłą ale kaptury niestety nie chciały się rozwinąć i widać było że marnieją. Po tygodniu pobytu na słonecznej działce kaptury się wyprostowały i nabierają kolorów oraz zaczynają wypuszczać nowe kielichy. 😄 Kwiatów nadal nie widać 😒 

A tu krótka relacja 😀 https://pl.pinterest.com/pin/600104719110732403/

yu.jpg

we.jpg

ty.jpg

rt.jpg

Edytowane przez CzerwonyKapturek
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Moja donica  z RO zimuje w "narzędziowni" na działce. Wiatr zimowy jej nie grozi ale mróz już tak.  W zeszłym roku była na balkonie na pierwszym piętrze w bloku i przeżyła. Mam nadzieję, że i w tym roku też da radę. 

IMG_20221224_120411.jpg

IMG_20221224_120423.jpg

320728001_684091893101299_8476467198184291287_n.jpg

321575349_1147773222546387_1597542869751133285_n.jpg

Edytowane przez CzerwonyKapturek
Odnośnik do odpowiedzi