Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od dwóch miesięcy posiadam N. Bloody Mary. Szybko zaklimatyzował się i rośnie jak na drożdżach, wypuścił 4 dzbanki od zakupu. Od początku trzymam go w "terrarium" zrobionym z jakiejś dużej plastikowej butelki. Ma dużo słońca i cały czas bardzo wysoką wilgotność powietrza (spryskuję go kilka razy dziennie) rośnie w doniczce z podstawką, która stoi na keramzycie. Problem polega na tym, że nie długo nie będzie się tam mieścił a nie mogę mu zrobić większego "terrarium". Myślałem nad tym, żeby nie był cały przykryty (chodzi o to żeby nie stał w środku) tylko miał same ściany, wtedy bym coś znalazł. Oczywiście dużo kermazytu pod nim i spryskiwanie liści i ścian aby więcej wody parowała. O ile spadnie wtedy wilgotność i czy odczuje to on? Jeśli ktoś nie rozumie o co mi chodzi to niech napisze to postaram się to lepiej wytłumaczyć. Drugie pytanie: w doniczce jest trochę miejsca, więc mam plan aby mu posadzić w niej żywy mech torfowiec. Dużo osób tak robi z innymi owadożerami. Czy nie będzie mu to przeszkadzać? Na pewno będzie ładniej wyglądał :) 

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pomysły na zwiększenie wilgotności:

• podstawka (możliwie największa) z keramzytem zalana wodą (ale żeby sama doniczka w tej wodzie nie stała) - ale sam keramzyt w całości zalany być nie powinien, chodzi o zwiększenie powierzchni parowania,
  • ręczny oprysk wodą,
  • automatyczny nawilżacz powietrza,
  • umieszczenie go w pomieszczeniu o dużej wilgotności (kuchnia, łazienka),
  • zamknięcie go w jakimś foliowym rękawie, który zatrzyma wilgoć w środku,
  • większe terrarium, ale napisałeś, że odpada.

O ile spadnie wilgotność - to już możemy wróżyć 😉 Możesz zakupić jakiś wilgotnościomierz/higrometr i dokonać pomiaru.

Bloody mary to raczej parapetowiec, więc pewnie po aklimatyzacji powinien rosnąć zdrowo. Z moim nie było problemu, trzymam w kuchni na parapecie, podstawka z keramzytem i opryskuję z 2-3 razy dziennie. Co prawda na zimę mi strzelił fochem i przestał dzbankować, ale z tego co widzę jest nadzieja, że teraz będzie miał nowe dzbanki (widzę po końcówkach) - zobaczymy "na dniach" 😉

Mech chyba nie powinien przeszkadzać. Ale na pewno żadnych innych roślin bym tam nie dosadzał, bo on się bardzo rozrośnie i będzie miał sporo nowych odrostów 😉

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, limak13 napisał:

Moje pomysły na zwiększenie wilgotności:

• podstawka (możliwie największa) z keramzytem zalana wodą (ale żeby sama doniczka w tej wodzie nie stała) - ale sam keramzyt w całości zalany być nie powinien, chodzi o zwiększenie powierzchni parowania,
  • ręczny oprysk wodą,
  • automatyczny nawilżacz powietrza,
  • umieszczenie go w pomieszczeniu o dużej wilgotności (kuchnia, łazienka),
  • zamknięcie go w jakimś foliowym rękawie, który zatrzyma wilgoć w środku,
  • większe terrarium, ale napisałeś, że odpada.

O ile spadnie wilgotność - to już możemy wróżyć 😉 Możesz zakupić jakiś wilgotnościomierz/higrometr i dokonać pomiaru.

Bloody mary to raczej parapetowiec, więc pewnie po aklimatyzacji powinien rosnąć zdrowo. Z moim nie było problemu, trzymam w kuchni na parapecie, podstawka z keramzytem i opryskuję z 2-3 razy dziennie. Co prawda na zimę mi strzelił fochem i przestał dzbankować, ale z tego co widzę jest nadzieja, że teraz będzie miał nowe dzbanki (widzę po końcówkach) - zobaczymy "na dniach" 😉

Mech chyba nie powinien przeszkadzać. Ale na pewno żadnych innych roślin bym tam nie dosadzał, bo on się bardzo rozrośnie i będzie miał sporo nowych odrostów 😉

Dziękuję

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem jeszcze tak - mycie podłogi, gotowanie wody/zupy w kuchni, sprzątanie parownicą - te zabiegi też nieźle podnoszą wilgotność, przynajmniej chwilowo :D

Jeśli zmienisz swojemu dzbanecznikowi miejsce, to jest duża szansa, że na chwilę przestanie dzbankować lub zrzuci dzbanki na czas ponownej aklimatyzacji. Jak i czy w ogóle odczuje zmianę środowiska w Twoim przypadku to już niestety loteria. Na szczęście teraz jest jest niby wiosna (może w końcu zrobi się lepsza pogoda...) i dzień jest dłuższy, więc lepszy czas na zmiany niż jesienią czy w zimie.

Z ciekawości - jaka duża jest Twoja roślina?

Edytowane przez limak13
Odnośnik do odpowiedzi