loczekkk Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Cześć, mam od dluzszego czasu terrarium z rosiczkami z Queensland[schizandra,adelae,prolifera,andromeda] nie wiem niestety jak przy tak ciepłych dniach jak teraz utrzymywać odpowiednią wilgotność. Doświetlam je aquaelem slim 15w. Mam do dyspozycji dwa wiatraczki komputerowe podłączane do gniazdka przez zasilacz, gdy działają rozwiewana jest wilgotność a gdy nie działają temperatura w terrarium sięga 35stopni. Nie mam pojęcia jak utrzymywać odpowiednio wilgotność i widzę że rośliny nie tworzą tak efektywnych kropelek jak wcześniej. Proszę o wszelakie rady i własne doświadczenia. przesyłam link do zdjęć: https://ibb.co/album/BqfZ0j Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 D. schizandra wsadź do plastikowego pojemnika, zamknij szczelnie i postaw na podłodze w widnym miejscu, bo takie ona lubi warunki. D. adelae może rosnąć w słońcu. Uwielbia 8 tys. lux, a D. schizandra do 1000 lux. D. prolifera jest bliższa D. adelae i też może rosnąć w odrobinie słońca, czyli dużo światła. Nie muszą moeć ruchu powietrza. Ale dzbaneczniki już bardziej. Niestety ale nie wiem, jak Ci pomóc, nie specjalnie da się uprawiać siostry z Queensland razem, bo są bardzo odmienne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loczekkk Napisano 6 Maja 2022 Autor Share Napisano 6 Maja 2022 Największym problemem jest jednoczesna duża temperatura i mala wilgotność, nie wiem jak to pogodzić bo jak zbijam temperaturę wiatraczkiem to maleje również wilgotność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi