murfa Napisano 6 Czerwca 2022 Share Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Serwus, U potomków Hitlera kupiłem kilka roślin do donicy. S purpurea x purpurea , s flava f199 , s premysl otakar h201, dionea b52, rosiczka okraglolistna. Rosliny oprócz purpurea to sadzonki. Nieowadozerne to żurawina i torf. Dojdzie jeszcze wełnianka i wrzos. Donica z wkładką- wys 75cm, średnica 40cm. wkładka ma głębokość ok 40cm Zbiornik wody to bańka 5l , butelka 0,7l i jakąś mała doniczka. Podziurawione Ale nie przykryte żadnym filcem itp. Działa elegancko Wszystko będzie trzymane przez cały rok na balkonie. Jak będzie za rok będę meldował. Edytowane 6 Czerwca 2022 przez murfa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Czerwca 2022 Share Napisano 6 Czerwca 2022 Bardzo miła kompozycja, na słońcu powinna się sprawdzić. Tylko ba zime trzeba bedzie wylać wodę z wkładu i tylko z wierzchu podlewać żeby nie wyschło, bo zniszczy osłonkę, a byłoby szkoda. Wełnianeczka alpejska powinna pięknie do tego pasować. Co bym zaproponował, lekko obniżyć podłoże tak z 1,5-2cm poniżej poziom doniczki, bo inaczej torfowiec będzie wysychał, a tak mógłby sobie urosnąć w ładną poduszkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Torf opadnie trochę z czasem, mchu mam hodowlę to dołoże. Rosliny uszkodzilem podczas budowy szafy widocznej na zdjeciu. Jutro dorobie podstawkę pod donice by całość byla wyżej. Docelowo ma to wejść tam do rogu. Światła może i malo bo od 11 do 18 Ale gumiaka nie zjesz. Ogólnie bez stresu, polecam Edytowane 6 Czerwca 2022 przez murfa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2022 Skąd wezmę taką welnianeczke alpejska.... mam dostęp tylko do eriophorum vaginatum. Będę ja kroił co roku by była mała.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Fajnie to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 23 Lipca 2022 Autor Share Napisano 23 Lipca 2022 Serwus, Aktualizacja 23.07.22 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 04.09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi