Skocz do zawartości

Wielkopowierzchniowa uprawa roślin

lemon

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się ostatnio, jak wygląda hodowla roślin na ogromną skalę w takich np. holenderskich firmach jak Carniflora.

Kupowane stamtąd rośliny owadożerne są posadzone w czystym torfie i świetnie w tym rosną, przynajmniej do momentu trafienia na półkę w markecie. Nierzadko trafiam np. na dorosłe muchołówki w dużych, ładnie wybarwionych rozetach, bez żadnych martwych liści. 12 czerwonych pułapek przyciąga oko, a u mnie naraz w jednej rozetce widziałem może 6-8, przy czym najstarsze już żółkną i czernieją.  My tu się bawimy w przesadzanie do specjalnych mieszanek, dokarmiamy owadami czy pokarmem dla rybek, "chuchamy i dmuchamy" na swoje roślinki, a tamci pakują towar tysiącami na palety i jazda do sklepów. Jak oni to robią? Nie sądzę, żeby pracownicy tam chodzili z pęsetami i dokarmiali setki tysięcy muchołówek albo obcinali poczerniałe liście. Czym to jest nawożone i w jaki sposób?

Przy okazji ciekaw też jestem masowej uprawy sukulentów, które sprzedawane są w torfie albo włóknie kokosowym, z którego radzi się je natychmiast przesadzić do przepuszczalnej mieszanki. No to jak one są uprawiane w tych szklarniach, że nie zgniły w torfie do momentu sprzedaży? Na czym polega sztuczka z tym tzw. podłożem produkcyjnym?

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do pytania bo jest ciekawe i zasadne. Może ktoś miał okazję widzieć co za czary mary tam robią. 

Może te rośliny są rozmnażane w in vitro. Po przyjęciu się w podłożu przez jakiś czas rosną jak szalone bo mają spore zapasy energii i pierwiastków biogennych. Pewnie też dostają jakieś hormony wzrostu żeby rosły szybciej niż muchołówki mają w zwyczaju. 

Odnośnik do odpowiedzi

In vitro i hormony to na pewno. Ciekawe ile te hormony działają po wyjęciu sadzonek ze sterylnych pojemników, albo czy są podawane również w tej późniejszej fazie hartowania. Chyba nie, bo inaczej prawie wszyscy by je stosowali.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Wam powiem. Kapturnica może pierwsze 2 lata rosnąć mając światło 24h/dobę. Z siewki można doprowadzić do kwitnienia w 9-12 miesięcy. Światło, którym są doświetlane rośliny zajmuje często cały sufit. Widziałem zdjęcia, gdzie czwarty liść wypuszczony przez kapturnicę był praktycznie dorosły. Tam nie było czego ucinać, wszyztkie liście były w zakresie swojego trwania. Zakładam, że z muchołówkami jest podobnie.

One są też nawożone, tak, żeby miały wszystko, co trzeba. Dlatego często jest gęsty dywan mchu na powierzchni. Te rośliny są pompowane do granic. Potem wyciągane są z tych sztucznych warunków i jadą do swoich obozów śmierci w marketach: ciemno, zimno, wysychają, woda kranowa do podlewania. Proces umierania to nie jest zdarzenie, o ile nie robicie zupy. To trwa dniami, tygodniami. Kupujecie roślinę z wyglądu ładną, ale ma już 2 tygodnie złych warunków, zmarnieje Wam na kolejne 6 tygodni, o ile nie dacie im doskonałych warunków. Oni się tam nie przejmują roślinami, to dla nich tylko inny rodzaj "sałaty".

Odnośnik do odpowiedzi