Kudi Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 (edytowane) Cześć. Fascynującą mnie dzbaneczniki i chciałabym zacząć je hodować, na oku mam odmianę Ventricosa, a uprawę chcę prowadzić poza paludarium. Jako podłoże planuję mieszankę kwaśnego torfu pH między 3-4,5 z dodatkiem perlitu i seramisu w stosunku 5:1:1 z niewielką ilością drobnej kory. Do tego drenaż z karamzytu. Jeżeli chodzi o zachowanie wilgoci mam w planach zakup ultradźwiękowego nawilżacza powietrza działającego ciągle, zraszanie mgiełką (doczytałam się że w zależności konieczne jest zraszanie od 3-4 razy dziennie), oraz dodatek w postaci mchu na podłoże i podstawka wysypana keramzytem do zwilżania. Mam zamiar wraz z dzbanecznikiem zakup muchołówki więc ustawione obok też powinny mieć wpływ na większą wilgotność dla siebie. Oczywiście zraszanie, podlewanie, i woda do nawilżacza będzie destylowana. Dodam, że zaraz obok domu mam rzekę i też ogólnie powietrze u mnie w domu jest przez to bardziej wilgotne. Chciałabym również moje rośliny dokarmiać bo nie mam ogródka aby je wystawić żeby mogły sobie po polować. W przypadku światła jest to miejsce jasne, z rozproszonym światłem (przez drzewo które stoi na przeciwko) i ciepłe. W związku z tym, że nie jestem doświadczona mam pytanie czy takie warunki byłyby w porządku dla roślin? I jeżeli chodzi o zraszanie najlepiej w jakiej porze dnia to robić aby roślina się nie zszokowała nagłą zmianą temperatury? Podlewać tak samo rozumiem najlepiej nie w pełnym słońcu aby woda szybko nie wyparowała? Dla dzbaneczników czy będą dobre białe robaki jak te na ryby jako forma dokarmiania? I jak często to robić? Czytałam, że sporo osób sukcesywnie uprawia rośliny owadożerne w tym dzbaneczniki na parapecie. Proszę Was o ewentualne podpowiedzi lub rady czy to co mam zamiar przygotować może być. Edytowane 3 Lipca 2022 przez Kudi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 Z tego co opisujesz, to zapowiada się, że warunki będą dobre. Jeżeli wilgotność będzie utrzymywana na poziomie min. 60% (chociaż dzbanecznik ventricosa i ventrata może się przyzwyczaić do mniejszej), to zraszanie nie wydaje mi się już konieczne. Spraw sobie jakiś tani wilgotnościomierz, żeby mieć pewność co do warunków. Podłoże ma być stale wilgotne, ale nie mokre - dzbanecznik nie powinien stać w wodzie. Jako dokarmianie wystarczy po jednym owadzie do 1-2 dzbanków na miesiąc. Lepiej za mało niż za dużo. Zadbaj o to, żeby to światło naprawdę było rozproszone, bo przy bezpośrednim słońcu mogą pojawić się oparzenia na liściach oraz nieodwracalne uszkodzenia zalążków dzbanków. Przygotuj się też na to, że w procesie aklimatyzacji do nowych warunków twój dzbanecznik najprawdopodobniej straci ze dwa dolne liście wraz z dzbankami. To normalne. Jak już ustawisz roślinę w docelowym miejscu, a w dzbankach będzie sucho, możesz dolać nieco wody (0,5 cm wystarczy). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudi Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 Dziękuję bardzo za odpowiedź! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 Sprawiłam sobie dzbanecznika macfarlanei a nie mogę na jego temat znaleźć informacji nt. wymagań. Czy ktoś coś wie na jego temat? Przeżyje na południowym parapecie? Bloody mary i hookeriana dają radę, dzbankują a ten na razie przechodzi aklimatyzację, uschły mu dzbanki i teoretycznie wiem, że to normalne ale niepokoi mnie brak dostępnych informacji o nim. Bardzo proszę o wskazówki jeśli ktoś przypadkiem ma lub coś wie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudi Napisano 5 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2022 Cześć, jest wpis o tym na angielskim forum. https://www.flytrapcare.com/phpBB3/nepenthes-macfarlanei-t8501.html Hodowca piszę, że ma wymagania typowe dla reszty dzbaneczników, a ten nawet nie potrzebuję aż tyle światła bo żyje naturalnie w lasach niskogórskich lub na szczytach zarośli i grani. Pochodzą z Półwyspu Malajskiego według informacji z Wikipedii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 5 Sierpnia 2022 Share Napisano 5 Sierpnia 2022 Bardzo dziękuję:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 5 Sierpnia 2022 Share Napisano 5 Sierpnia 2022 W dniu 4.08.2022 o 18:11, Agatejszyn napisał: niepokoi mnie brak dostępnych informacji o nim Generalnie niepisana zasada jest taka, że jeśli dzbanecznik kosztuje niedużo, to jest łatwy w uprawie i znosi dość szerokie spektrum warunków. Gdybyś szukała czegoś podobnego i niedrogiego, a równie łatwego, to jest jeszcze Nepenthes 'Gaya'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 W dniu 5.08.2022 o 20:08, lemon napisał: Generalnie niepisana zasada jest taka, że jeśli dzbanecznik kosztuje niedużo, to jest łatwy w uprawie i znosi dość szerokie spektrum warunków. Gdybyś szukała czegoś podobnego i niedrogiego, a równie łatwego, to jest jeszcze Nepenthes 'Gaya'. "Tanie" to kwestia wielkości a nie trudności moim zdaniem. Rozmiar S jest tani a już XL będzie drogi ale ja lubię patrzeć jak moje roślinki rosną:) Żadna satysfakcja kupić duże i kwitnące już. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Agatejszyn napisał: kwestia wielkości a nie trudności moim zdaniem Owszem, ale miałem na myśli coś takiego jak np. 5 cm sadzonka N. hamata za 350 zł. Nie jest tania w rozmiarze S, ani nawet w XS. Nie znajdziesz jej w markecie za 20 zł, bo nikt nie produkuje tych roślin na tak masową skalę, jak np. 'Bloody Mary'. Jest po prostu zbyt wymagająca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 13 Sierpnia 2022 Share Napisano 13 Sierpnia 2022 Aż taka zapalona nie jestem, żeby tyle wydawać na rośliny😉 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi