Skocz do zawartości

Usychanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy zarowno na forum jak i w przygodzie z roslinami owadozernymi. W zwiazku z tym mam pytanie. Kupilem sobie kapturnice "purple haze" ale szybko usycha. Podlewam raz na 2 lub 3 dni woda destylowana przez nasiakanie. Jest trzymana na parapecie. Slonce ma tak do polowy dnia. Nie ma plynu w kapturach. Zalaczam zdjecia zeby zobrazowac. Czy ktos moze mi poradzic jak poradzic sobie z problemem?

20220827_160242.jpg

20220827_160537.jpg

20220827_160628.jpg

Edytowane przez DamianoEg
Odnośnik do odpowiedzi

Naturalny proces aklimatyzacji.

Jakie jest pochodzenie rośliny - sprzedawca? Ta informacja pomoże w diagnozie.

Latem kapturnica powinna stać cały czas w wodzie. Im niższa temperatura, tym wilgotność powinna być niższa (jako niższą rozumiem temperaturę poniżej 10-15stopni np. od wczesnej jesieni do wczesnej wiosny.

Kolejna sprawa światło. W okresie wiosna, lato, wczesna jesień ma go być dużo od wschodu do zachodu słońca. To roślina światłolubna.

Kolejna sprawa. Wyraźnie widoczny płyn w kapturze. Nie powinno go tam być u większości kapturnic (wyjątek to S. purpurea i jej niektóre hybrydy). Soki trawienne są ale nie w takiej ilości jak u dzbaneczników.

Odnośnik do odpowiedzi