Xenia Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Cześć Chciałabym się Was poradzić czy jest szansa utrzymać roślinki w szkle , a dokładnie w akwarium ? Ewentualnie jakie odmiany byście polecili na początek? Akwarium na pewno byłoby doświetlane i nie byłoby by wystawione na bezpośrednie słońce . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Do akwarium możesz dać rośliny które wymagają wyższej wilgotności (dzbaneczniki, heliamfory i niektóre rosiczki). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xenia Napisano 27 Września 2022 Autor Share Napisano 27 Września 2022 W dniu 26.09.2022 o 00:20, Kubula napisał: Do akwarium możesz dać rośliny które wymagają wyższej wilgotności (dzbaneczniki, heliamfory i niektóre rosiczki). a jakie dokładnie odmiany rosiczek będą się nadawać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 Tak na dobrą sprawe wszystkie dadzą rade w wyższej wilgotności, a preferować ją będą rosiczki np. z grupy petiolaris complex, ale jak akwa to juz raczej głównie helki i dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 (edytowane) No tak nie do konca wlasnie. Wkladalem d.madagascariensis do witryny, gdzie bylo jakies 70%. Malo mi nie padly. Po wyjeciu, z czasem, jest juz ok. A sa to jedne z bardziej popularnych/dostepnych rosiczek. Za to h.heterodoxa w samym akwa nie dala rady. Musialem ja od gory jeszcze 5l baniakiem z obcietym dnem przykryc. Ale wiem, ze da rade ja przyzwyczaic jako rosline parapetowa. Duzo zalezy ile tej wilgotnosci tam bedzie w tym akwarium. Dobrze by to najpierw sprawdzic. U mnie w akwa (odkrytym, zalanym na dnie woda) wcale mocno jakos jej nie podbijalo wzgledem pokoju, w ktorym stalo. Po czesciowym zakryciu gory bylo lepiej, ale dalej bez szalu. Jak akwa przykryte to dobrze zadbac tez o ruch powietrza zeby plesn sie nie pojawila czy inne grzybki. Ja bym proponowal popatrzec co maja sklepy i co sie podoba. Wrocic na forum i poczytac o konkretnej roslinie jakie ma wamagania. Szukal bym wsrod prostrzych odmian, ktore nie zimuja, nie wymagaja spadkow temp w nocy i po pol roku nie wyrosna z akwa Edytowane 30 Września 2022 przez bibosz1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi