muraszek Napisano 10 Października 2022 Share Napisano 10 Października 2022 Hej, mam tunel z 3x8 z poliwęglanu 4mm i w środku trzymam trochę kapturnic i muchołówek. Chcę, żeby temperatura w środku nie spadała poniżej -5°, żeby rośliny owadożerne bezpiecznie przezimowały. Tunel mogę szczelnie zamknąć żeby nie było przewiewów i utraty ciepła. Macie jakieś pomysły jak ekonomicznie dogrzewać szklarnie? W środku mam automatykę na ESP 8266 więc mogę mierzyć temperaturę i wilgotność i sterować urządzeniami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 10 Października 2022 Share Napisano 10 Października 2022 Jaka wysokość tunelu? Mniej więcej jaka objętość do ogrzania? Ja kombinuję z czymś podobnym w tym roku, ale planuję zebrać rośliny jak najbliżej siebie i ograniczyć maksymalnie objętość do ogrzania. W sumie rośliny trzymam na zewnątrz, ale są na tyle młode i niektóre późno kupione, że nie będę ryzykował ich straty. Chcę im złożyć taki mini tunel/skrzynkę nie wyższą niż 1m, z możliwością otwarcia od góry. I też będę miał automatykę - kilka czujników temperatury, awaryjne ogrzewanie, raportowanie na telefon/komputer. Na pewno, jeśli będą mrozy i będzie taka możliwość, to nie zaszkodzi owinięcie tunelu... folią bąbelkową Ze dwie warstwy, światła coś tam przepuści, a jest to całkiem dobry izolator cieplny Ale czekam na szczegóły odnośnie wysokości/objętości tunelu 😉 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Murachmed Napisano 11 Października 2022 Share Napisano 11 Października 2022 (edytowane) Tunel ma 2m wysokości, 3m szerokości i 8 m długości. Powierzchnia to 24m Objętość to około ok 41m Edytowane 12 Października 2022 przez Murachmed Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 11 Października 2022 Share Napisano 11 Października 2022 Wiele osób nie dogrzewa takich tuneli i rośliny bezpiecznie zimują w 100%. Ale jeśli ktoś chce można dodatkowo taki tunel zabezpieczyć folią bąbelkową od środka. Co do temperatury to można zakupić nagrzewnice elektryczną z wiatrakiem (np o mocy 2kW) i dodatkowo termostat elektryczny. Ustawiamy termostat np na 2 stopnie i gdy temperatura spadnie poniżej uruchamia się nagrzewnica i dogrzewa szklarnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muraszek Napisano 12 Października 2022 Autor Share Napisano 12 Października 2022 Dobry patent z tą folią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 Tunel spory. Pytanie jeszcze jaka grubość tego poliwęglanu i na ile jest on szczelny (mam tu na myśli jakieś okienka, szczeliny, ...)? Folia bąbelkowa, a najlepiej dwie warstwy, są w stanie zdziałać cuda. I tak jak @Kabula napisał, są takie nagrzewnice, ewentualnie grzejniki elektryczne do domu/biura o mocy ~2kW. Tylko, że trzeba pamiętać, że ciepłe powietrze ucieka do góry, więc tu jeszcze kilka rad: dół (grunt) można ocieplić jakimś termoizolatorem, na przykład styropianem, rośliny na pewno nie są wysokie na 2 metry (no chyba, że jest kilka półek), więc proponuję podwiesić chociażby tą folię bąbelkową nieco niżej, żeby zmniejszyć objętość. Jeśli nie zajmują całej powierzchni, to też ułożyłbym je możliwie blisko siebie i przewiesił folię, żeby zmniejszyć powierzchnię do ogrzania. Poza tym, i bliżej siebie są doniczki, tym mniej ciepła stracą. Można dzięki temu sporo mocy zaoszczędzić, same doniczki/skrzynki też można owinąć folią i położyć na niej lub na styropianie - taki prosty zabieg, a może okazać się na tyle skuteczny, że nie trzeba będzie w ogóle grzać 😉 wspomniane grzejniki/nagrzewnice na ogół mają wiatrak (czasami załączany osobnym przyciskiem). Powinien być włączony, a jeśli go brak, to dorzuciłbym do tunelu osobny wiatrak, żeby wprawić powietrze w ruch, uwaga: nie przesadzałbym z ogrzewaniem, bo można sobie za bardzo przesuszyć powietrze, a następnie ususzyć rośliny - na pewno przy takim sztucznym ogrzewaniu trzeba monitorować wilgotność podłoża, zwłaszcza w małych doniczkach. A tak z ciekawości, bo też zastanawiam się nad takim tunelem na lato, może nieco mniejszym, głównie ze względu na pokręcony klimat (u nas nie może normalnie popadać, tylko przychodzi nawałnica, grad, wiatr w porywach 70 km/h, ...) - jak taki poliwęglan sprawdza się w lecie? Nie jest za gorąco w środku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muraszek Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 Od wewnątrz obłoże boki do wysokości 1m pianką 5cm (mam za friko). Przy poliwęglanie zrobię 2 warstwy folii bąbelkowej. Mam w środku 2 regały po 1,1m x 8 m. Jeśli temperatura niebezpiecznie spadnie w to włączy się nagrzewnica z wiatrakiem. Na bieżąco monitoruje temperaturę więc powinno być ok. Dam znać jak się sprawdziło. Jeśli zastanawiasz się nad takim tunelem z poliwęglanu to polecam, opłacalna inwestycja. Od kiedy wymieniłem folie na solidny tunel to pełno problemów mam z głowy. Nie martwię się przy wichurach Kupiłem na mocnaszklarnia.pl taniej nie znalazłem, a szukałem mocnej na profilach 4x2 cm. Latem jak brakowało wiatru i był mega upał to w górnej części było po 50stopni. 2x dziennie włączała się pompa co wlewała chłodną wodę do korytek - roślinom pasowało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi