Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

😁 Hej. W zeszłym roku zakupiłam mucholowkę, z której jestem mega dumna, udało mi się ją nawet z powodzeniem przezimować. Problem jedynie polega na tym, że od jakichś dwóch tygodni zaczęła wypuszczać świeżutkie, młode pędy. Wszędzie czytam, że zimowanie powinno zakończyć się w lutym, a nawet marcu, a tymczasem jest połowa stycznia i ona tak jakby zaczyna się wybudzać. W związku z tym, chciałam dopytać, czy powinnam zabrać ją już z zimnego miejsca? Czy bez obaw może stać tam jeszcze do lutego? Nie do końca wiem co zrobić. Będę wdzięczna za każdą pomoc 😊

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zaczęła puszczać liście to znaczy że nie była zimowana albo w złych warunkach. Powinna mieć temperature max do 8-10 a najlepiej tak jak na zewnątrz , i delikatnie wilgotny torf. Jest początek stycznia i ciężko powiedzieć czy lepiej ją dać na parapet i ewentualnie doświetlać czy zimować. Wrzuć jej zdjęcie i napisz w jakich warunkach przebywa. Ja bym dał ją na zewnątrz/ do piwnicy i zimował.

Odnośnik do odpowiedzi

No więc na ten moment tak to wygląda. Muchołówka od końca października była trzymana w jednym miejscu - ala wiatrołapie, gdzie było naprawdę zimno, temperatura na pewno nie przekraczała tam 8 stopni. Nie trzymałam jej przy samym oknie, żeby nie miała tak wielkiego dostępu do światła i podlewałam sporadycznie tak, żeby po prostu miała wilgotnoIMG_20230114_123123.thumb.jpg.544b8b1c983bab49a5cf8f9c5e66e812.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

@Kubula, cała przyroda głupieje, bo od jakichś dwóch tygodni jest po prostu za ciepło. Ja trzymam swoje kapturnice i muchołówki na zewnątrz w otwieranej skrzyni z automatycznym podgrzewaniem w przypadku mrozu (wtedy skrzynię zamykam i utrzymuję temperaturę nieco powyżej zera) i też się obawiam, że się wybudzą. Nie "śpią" w 100% na pewno, kilka kapturnic puściło mi ostatnio jakieś phyllodia. No ale co zrobić, jak wczoraj w cieniu było u mnie +12 stopni. I praktycznie codziennie w dzień jest +10 lub więcej...

Podobno od poniedziałku lub wtorku ma wrócić zima. Oby.

Odnośnik do odpowiedzi

@limak13nic z tym nie zrobimy. Rośliny raczej bym zostawił tak jak są, jak są w szklarni i jest tam ciepło - trudno, nic z tym nie zrobie, u mnie w szklarni w tym roku był już 1-2 dni gdzie było ponad 20 stopni i mówi się trudno, trzeba trzymać kciuki żeby rośliny się nie wybudziły i już. Taki mamy klimat, jak to mówią.

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio coraz częściej czytam, że u muchołówek i kapturnic temperatura prawie nie ma wpływu na okres spoczynku - wystarczy coraz mniejsza liczba godzin światła. Ja zimuję rośliny na nieogrzewanym strychu przy wschodnim oknie, mam tam 5-15°C, no i wcale nie rosną, czyli śpią. Ciekawe jak to wygląda na torfowisku u Cephalotusa w tym roku.

Odnośnik do odpowiedzi