lemon Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 ... pojawiła się szypułka wypuszczona przez Heliamphora nutans. Kwitnąca helka to oznaka, że ma się u mnie dobrze, więc się chwalę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Dokładnie tak. Co tam tak mgliście? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 A, bo odtwarzam warunki panujące na tepui - jak nie mgła, to pada deszcz, he, he. A tak naprawdę, to po prostu takie są ścianki plastikowego pojemnika, który służy mi za mini terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 Ladnie wygladaja. Widac, ze im dobrze Sam mam kilka helek, ale nutans nie. Szykuje sie na kilka jeszcze, ale jak wyprowadze czesc mucholi z witryny. Byly tak male i slabe, ze nie przetrwaly by zimy. Tak to mi juz odzyly i licze, ze w sezonie na tyle sie wzmocnia na balkonie, ze juz je normlanie przezimuje. No i bedzie miekace na 1 czy 2 nowe helki Pamietaj, ze kwiatostan helek jest dosyc wysoki. U mnie heterodoxa jak doszla do "sufitu" to potem szla juz bokiem. Nie wygladalo moze tak ladnie jak teraz, gdy jest miejsce, ale jest ok, a roslinie nie szkodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 21 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2023 23 godziny temu, bibosz1 napisał: Pamietaj, ze kwiatostan helek jest dosyc wysoki. Oczywiście. Mam plan, żeby przenieść za jakiś czas doniczkę z H. nutans do większego terrarium, tylko muszę tam zrobić trochę miejsca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2023 No i zrobiło się za ciasno dla kwiatka, więc przeniosłem doniczkę do terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Wyglada duzo lepiej widac tez skad masz rosliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2023 Tylko dwa dzbanki na pierwszym planie są od Wistuby. Helka i trzeci dzbanek od polskiego hodowcy. Swoją drogą ten trzeci (N. macfarlanei) trochę dziwnie się zachowuje - odrosty dzbankują jak szalone, ale główna roślina od miesięcy nic a nic. Temperatura, wilgotność i światło mieszczą się w wymaganiach gatunku, więc nie wiem, co jej jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Kiedys fajna strone dorwalem. Moze sie na cos przyda https://tomscarnivores.com/resources/nepenthes-interactive-guide/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2023 No właśnie z niej korzystam w sprawie temperatur. Wszystko w normie, a nie dzbankuje. Może potrzeba mu jeszcze czasu. Czystogatunkowe dzbanuchy są kapryśne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Kwiat H. nutans napotkał szklany sufit i postanowił się otworzyć. Ja natomiast kombinuję miejsce w domu na jakąś większą witrynę do przerobienia na mini szklarnię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Miałem jakiś czas temu problem z dzbanecznikiem (BE-3933) - dwa pierwsze dzbanki w moich warunkach wyszły zdeformowane. Aklimatyzacja trwała kilka miesięcy, ale trzecia pułapka jest już normalna (to ten malec na drugim zdjęciu i większy na kolejnych). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Wyglada jakby sie uczyl na nowo prawdlowe dzbanki puszczac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Dzisiaj przesadzałem dwa dzbaneczniki kupione w czerwcu zeszłego roku jako małe rośliny w doniczkach 8 cm. Bloody Mary (wg sprzedawcy miała to być krzyżówka lowii x ventricosa, czemu wtedy jeszcze nie można było zaprzeczyć, ale mniejsza o to) urosła całkiem sporo i ma kilka odrostów, ale N. x hookeriana to jest jakiś mutant. Z jednej doniczki zrobiło się dziesięć, a samych roślin kilkanaście. On się dzieli, jakby ciągle był nafaszerowany hormonami. Podrosną trochę, to pójdą na handel. 🤑 PS Tak, wiem, że miały trochę za dużo światła. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez lemon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 11 Maja 2023 Autor Share Napisano 11 Maja 2023 Ech, wróciły przędziorki. Znowu atakują te same doniczki z muchołówkami, przeniosły się też na stojącego obok dzbanecznika i dość mocno obsiadły małego sukulenta (Aloinopsis schooneesii), który stał wśród wielu innych, ale nigdzie indziej szkodników nie dostrzegłem. Skąd one się biorą po kilku miesiącach nieobecności? Spsikałem wszystko systemowym insektycydem i zobaczymy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi