Struś Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć Mam do was pytanie odnośnie roślin. Od jakiegoś czasu mam wrażenie że źle je zimuję trzymam rośliny w komórce gdzie temperatura spadała do -4 °C rośliny cały czas pod lampami i od czasu do czasu podlewane. Co wiec mnie niepokoi ?? ich aktualny stan, poniżej zdjęcia dodaję i napiszcie jak wy oceniacie ich stan, co mogę poprawić. Jak je w tym stanie podlewać często, i podczas zimowania, czy podczas zimowania może je przelać ogólnie dużo wiedzy na temat zimowania potrzebuję bo widzę stanowi to u mnie problem. Edytowane 20 Stycznia 2023 przez Struś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 -4 ? Zamrażasz je? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2023 15 minut temu, Sansei napisał: -4 ? Zamrażasz je? Nie, po prostu takie miałem temperatury, ktoś mi pisał że je wysuszyłem, ja mam wrażenie że znów są przelane, choć nie wykluczam pierwszej opcji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 Zobacz bulwy. Jak nie sa zgnile to nie przelales (tez mi to tak wyglada). Jak wysyszyles i potem zalales to tez moga zgnic, wiec znow, zobacz bulwy Malo co wyglada ladnie po zimowaniu czy w traocie, wiec bym sie nadto nie przejmowal. Jak bulwy zdrowe to moment odzyja w dobrych warunkach. Ciekawia mnie te lampy. Doswietlales tak samo jak w lecie? Chodzi mi o dlugosc dnia i sile lamp. Jak tak, to tu moze byc problem, bo warunki sie rozjechaly. PS u mnie na balkonie rosliny wytrzymywaly nizsze temp niz -4. Niestety jedne muchole, w zeszla zime, mi przegnily. Wiec zobacz bulwy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 Nie mam, co dodać do tego, co napisał bibosz1, poza tym, że widzę tam dzbanecznika, a podobno było tam -4C i to mnie fascynuje, co on tam robi? To roślina tropikalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2023 2 godziny temu, Cephalotus napisał: Nie mam, co dodać do tego, co napisał bibosz1, poza tym, że widzę tam dzbanecznika, a podobno było tam -4C i to mnie fascynuje, co on tam robi? To roślina tropikalna. Dzbaneczniki cały czas w terrarium, rośliny zabrałem z komórki bo ich stan się nie podobał, kapturnice są ok, ale muchole i regia to tragedia. Link do lampy wrzucam. Jeszcze jedno pytanie, jak więc często zimą podlewać w jakich ilościach? W lecie to na słońcu są kapturnice i muchołówki. Lampa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 No na regie to jednak zimno. Jak nie padly zupelnie to odbija z korzenia, wiec nie wyrzucaj. Co do swiatla to nie jest zbyt dobre. Ja bym korzystal od 8000-8500K. Idealnie znac jeszcze jakie to swiatlo w 'nm', ale tu nie znalazlem. Da sie zdecydowanie taniej cos kupic i bardziej pod rosliny. No i najwazniejsze, czy z nastaniem zimowania zmieniales dlugosc (w godz w ciagu dnia) naswietlanie? Zima to nizsza temp, ale i krotsze dni ze slabszym swiatlem. To wszystko powinna isc w parze. Podlewac na wyczucie. Tu sie tak nie da powiedziec dokladnie ile. Nie moga wyschnac na wior, ale nie moga tez stac w wodzie. Przy obecnej zimie latwiej im wyschnac na wior, ale zamien juz opady sniegu na deszcz, przy braku osloniecia od warunkow atmosferycznych, i problem jest juz w druga strone. Musisz je obserwowac i tyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2023 Godzinę temu, bibosz1 napisał: No na regie to jednak zimno. Jak nie padly zupelnie to odbija z korzenia, wiec nie wyrzucaj. Co do swiatla to nie jest zbyt dobre. Ja bym korzystal od 8000-8500K. Idealnie znac jeszcze jakie to swiatlo w 'nm', ale tu nie znalazlem. Da sie zdecydowanie taniej cos kupic i bardziej pod rosliny. No i najwazniejsze, czy z nastaniem zimowania zmieniales dlugosc (w godz w ciagu dnia) naswietlanie? Zima to nizsza temp, ale i krotsze dni ze slabszym swiatlem. To wszystko powinna isc w parze. Podlewac na wyczucie. Tu sie tak nie da powiedziec dokladnie ile. Nie moga wyschnac na wior, ale nie moga tez stac w wodzie. Przy obecnej zimie latwiej im wyschnac na wior, ale zamien juz opady sniegu na deszcz, przy braku osloniecia od warunkow atmosferycznych, i problem jest juz w druga strone. Musisz je obserwowac i tyle A lampy wydałem tyle że mam już dosyć, jak masz coś sprawdzonego to podeślij, choć te też miały być sprawdzone i widać chyba nie są. Co do doswietlania ich to 12 godzin są pod lampą, jutro pokaże zdjęcie z dalszej perspektywy może za wysoko lampa jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 Ile osob tyle opinii dotyczacych lamp jako Ci pod nimi rosly? Moze nie jest tak zle lub ja sie czegos naucze. Ja korzystam glownie z aquela sunny and plant. Na muchole i kapturnice sa ciut slabe, ale ja trzymam swoje na balkonie. Co slonko to slonko Mam tez mocniejsze lampy (nawet cos na sprzedaz, bo zlikwidowalem czesc kolekcji roslin) i te sa na muchole idealne, ale juz takie rosiczki, a na bank dzbanki, pala jak szalone (petiolaris mi tylko pieknie pod nimi rosly, ale byly czerwoniutkie). Jedno jest pewne. W zimie slonce nie swieci 12godz na dobe. Jak dobrze rozumiem to warunki jakie mialy to niska temp, duzo swiata i raczej malo, a na pewno mniej, wody? Jaka to pora roku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 21 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2023 12 godzin temu, bibosz1 napisał: Ile osob tyle opinii dotyczacych lamp jako Ci pod nimi rosly? Moze nie jest tak zle lub ja sie czegos naucze. Ja korzystam glownie z aquela sunny and plant. Na muchole i kapturnice sa ciut slabe, ale ja trzymam swoje na balkonie. Co slonko to slonko Mam tez mocniejsze lampy (nawet cos na sprzedaz, bo zlikwidowalem czesc kolekcji roslin) i te sa na muchole idealne, ale juz takie rosiczki, a na bank dzbanki, pala jak szalone (petiolaris mi tylko pieknie pod nimi rosly, ale byly czerwoniutkie). Jedno jest pewne. W zimie slonce nie swieci 12godz na dobe. Jak dobrze rozumiem to warunki jakie mialy to niska temp, duzo swiata i raczej malo, a na pewno mniej, wody? Jaka to pora roku? Ile chcesz a te lampy do mucholi ?? 😀 Zgaduje pora roku to zima, owszem tak było, zobaczę jak wygląda kłącze jedno wczoraj chyba wyciągnąłem to było chyba wiór... co do lamy mojej to znalazłem takie informacje Moc - 51W Długość 870mm Lumeny - 76381 lm Ilość Diód - 288 Lumeny na Wat - 141 lm Kod: RAJDP4X Kelviny: 6200K Ile więc muli mieć lampa kelwinów by wybarwić ładnie muchole rosiczki, dzbanki ?? Co sądzisz o tej ?? Ją kiedyś brałem pod uwagę.A może taka ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 W zime nie swieci swiatlo przez 12godz. To zdecydowanie za dlugo. Nawet jak to nie to jest przyczyna to na 100 do poprawy. Miesza "roslina w glowach". Strasznie drogie lampy wybierasz dla roslin najlepiej od 8000K w gore, a jak sa tez podane fale/kolory swiatka to niebieskie i czerwone. Tyle wiem i tym sie stosuje. Pamietaj tez, ze nie ma uniwersalnych lamp. To co wybarwi muchole, spali dzbaneczniki. A co dobre dla dzbankow, nie wybarwi mucholi. Az swoje aktualizowalem zeby Ci tu nie spamowac fotami Tu jest pod jedna zarowka 6500K, 2600lm, 19W led. Rosna, ale sie nie wybarwiaja. Helki zielone, ale i dzbanek daje rade (ogolnie nie ma tam idealnych warunkow). Troche jest swiatla od wschodniego okna, ale tarrarium jest jakis metr od niego i malo co tam trafia. Nizej fotki pod dwoma lampami, ktore mam do sprzedania. Tu sa troche krotsze. Helki wybarwia, calosc ladnie rosnie. Muchole i kaptury tez, ale nie tak mocno. Swoje robi tez odleglosc. Sa jakies 50cm od samej lampy. To witryna dla helek, wiec to pod nie dopasowane. Muchole i kaptury byly za slabe na zimowanie na balkonie. Jesienne deszcze wyplukiwaly je non stop, bo straszne maluchy byly. Jakby lampy opuscic na jakies 20-30cm od roslin, to by byly czerwoniutkie zwroc tez uwage na delikanty fiolet. Jakby wlaczyc tylko ta "na wzrost" to fiolet by nie byl delikatny Jakbys naprawde byl zainteresowany to podeslalem Ci linki do moich lamp z olx. Wszystko sprawne i dziala Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2023 23 godziny temu, bibosz1 napisał: W zime nie swieci swiatlo przez 12godz. To zdecydowanie za dlugo. Nawet jak to nie to jest przyczyna to na 100 do poprawy. Miesza "roslina w glowach". Strasznie drogie lampy wybierasz dla roslin najlepiej od 8000K w gore, a jak sa tez podane fale/kolory swiatka to niebieskie i czerwone. Tyle wiem i tym sie stosuje. Pamietaj tez, ze nie ma uniwersalnych lamp. To co wybarwi muchole, spali dzbaneczniki. A co dobre dla dzbankow, nie wybarwi mucholi. Az swoje aktualizowalem zeby Ci tu nie spamowac fotami Tu jest pod jedna zarowka 6500K, 2600lm, 19W led. Rosna, ale sie nie wybarwiaja. Helki zielone, ale i dzbanek daje rade (ogolnie nie ma tam idealnych warunkow). Troche jest swiatla od wschodniego okna, ale tarrarium jest jakis metr od niego i malo co tam trafia. Nizej fotki pod dwoma lampami, ktore mam do sprzedania. Tu sa troche krotsze. Helki wybarwia, calosc ladnie rosnie. Muchole i kaptury tez, ale nie tak mocno. Swoje robi tez odleglosc. Sa jakies 50cm od samej lampy. To witryna dla helek, wiec to pod nie dopasowane. Muchole i kaptury byly za slabe na zimowanie na balkonie. Jesienne deszcze wyplukiwaly je non stop, bo straszne maluchy byly. Jakby lampy opuscic na jakies 20-30cm od roslin, to by byly czerwoniutkie zwroc tez uwage na delikanty fiolet. Jakby wlaczyc tylko ta "na wzrost" to fiolet by nie byl delikatny Jakbys naprawde byl zainteresowany to podeslalem Ci linki do moich lamp z olx. Wszystko sprawne i dziala Ta co do drogich lamp to mam pecha, nie dość że drogie to jeszcze do bani, choć tą co ci podałem co mam chyba dzbanecznika mi wybarwa, ale zrobię zdęcie później to ci wyślę, wyciągłem też kłącze muchola, jak rzucisz na nie okiem w jaki sposób je załatwiłem to będę wdzięczny za pomoc, choć na 95% już chyba wiem jak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Gdzie mam rzucic okiem? Co do lamp to te co teraz mi helki oswietlaja to dzbanki palily. Liscie zmniejszaly sie do 1/3, dzbanki sila rzeczy rosly, a calosc czerwona. Strasznie szybko podloze przesychalo. A wszystko z odleglosci jakis 50cm. Dla dzbankow nie byly ok, ale dla helek sa dla dzbankow mam wlasnie aquaele i jest ok. Testuje ja wlasnie tez dla hoyi, bo i tym sie dostalo. Liscie skarlowacialy, a czerwien pojawila sie wszedzie. Fajnie to wygladalo, ale przestalo byc fajnie jak mi koncowki nowych pedow zaczelo obsuszac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 23 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2023 Cześć 🙂 Masz tu dzbanki moje które są doświetlane przez tą moją lampę, czy jej liście się wybarwiają czy są pali je? Co do mucholi dwa kłącza różne, i twoja opinia czym je załatwiłem? Do rana miałem teorię że wysuszyłem, ale dziś wyciągnąłem inne i mam wrażenie że przelane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 No moim zdaniem to niestety przegnilo. Oszysc co sie da, jak nie jest miekkie zamocz w tapsinie czy innym na plesn i proboj pod tymi lampami. Moze daj nawet na podstawki zeby mialy blizej zrodla swiatla niz dzbanki. To twarde rosliny i jak nie zgnily to bedzie ok, daj im tylko czas. Dzbanki maja ta czerwien na krancach lisci, jeszcze w komtrqscie to tej pieknej, prawie jednolitej zieleni, ale jak cos ma byc to wyjdzie za 2-3 tyg. Ile masz ja pod tymi lampami? Plus taki, ze zacznie zdecydowanie wieksze dzbanki puszczac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi