Skocz do zawartości

Rosiczki z podrodzaju D. petiolaris complex

lemon

Rekomendowane odpowiedzi

Rosiczki z podrodzaju petiolaris complex - wiecie, gdzie można dostać? Gdzieniegdzie widzę D. paradoxa, ale to by było na tyle. Szukam zwłaszcza Drosera falconeri, D. derbyensis i D. lanata. Jakiś czas temu widziałem dość bogatą ofertę u jakiegoś czeskiego sprzedawcy (miał też kanał na youtube), ale teraz nie mogę go znaleźć. Sprawdzałem czplants.com i sarracenia.cz, ale to nie to.

Drosera lanata.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

W carnisana.pl jest falconeri i fulva. Kupowalem tez w phito.be i po dluzszym nie dzialaniu ich strony znow jest aktywna. Z petiolaris nic nie maja, ale jak juz maja to duzo :)

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, bibosz1 napisał:

W carnisana.pl jest falconeri i fulva. Kupowalem tez w phito.be i po dluzszym nie dzialaniu ich strony znow jest aktywna. Z petiolaris nic nie maja, ale jak juz maja to duzo :)

Dzięki. Phito.be aktualnie nic nie sprzedaje, wszystko jest out of stock. :) Zapisałem się na powiadomienia.

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dziwnie z tym phito.be. nic, doslownie, nie maja na stanie. Pare miesiecy strona nie dzialala. W zeszlym roku dwa razy od nich kupowalem i rosliny w swietnym stanie, super zabezpieczone. Maja troche mniej popularnych rosiczek :) jak maja

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzyjcie się mininalnemu zamówieniu, bo małe nie jest. Ale rośliny są zwykle w większej ilości, jak sztuka czy dwie. Raczej porcja. Wiele sklepów zaopatruje się u niego, dzieli, rozsadza, podchodowuje i odsprzedaje po niższych cenach. Kamil pasek stał się prawie, że hurtownikiem dla Europy i być może świata. Ale rośliny ma doskonałej jakości. Trzeba też czytać, które są rosnące, a które z in vitro.

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.05.2023 o 18:04, you-know napisał:

Nawet nie wiedziałem, że to jest sklep słynnego Kamila Paska. Niektóre ceny porażają - kilkaset zł za maleńkie sadzonki dzbaneczników, z których nie wiadomo, co wyrośnie, bo z nasion pozyskanych w naturze i nie wiadomo, czym były zapylane kwiaty ("may be hybridized", hehe). Albo te rosiczki - zero zdjęć, klon taki czy owaki, jeden za 39€, drugi za 69€, nie wiadomo, za co się płaci.

Odnośnik do odpowiedzi