Skocz do zawartości

Szerokie skrzydełka u wielu roślin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien dziwny problem w tym roku z kapturnicami. Trzymam je w foliowym przezroczystym tunelu razem z muchołówkami i rosiczkami. Rośliny były zimowane - wszystkie kapturnice stały dosłownie obok siebie w tych samych warunkach.

Część roślin zaczęło wybudzać się w kwietniu, pozostałe w maju. W tym roku zima i wiosna były jakie były, więc na dobrą sprawę wiosenne warunki przyszły bardzo późno.

Udało mi się znaleźć niemal idealne miejsce na ten tunel jeśli chodzi o owadożery - otwarte miejsce, rośliny mają słońce niemal cały dzień od wschodu do zachodu (oczywiście o ile nie jest pochmurno).

I teraz przejdę do problemu - chodzi o szerokie blaszki liściowe, skrzydełka, czy jak ta część liścia się nazywa. Część roślin (w przybliżeniu połowa tych co mam) ma bardzo szerokie skrzydełka w tym roku. Mam wrażenie, że przez to pułapki są węższe, bo sporo tkanki idzie w tą blaszkę. No i rośliny wyglądają przez to mniej atrakcyjnie. W zeszłym roku takiego problemu nie miałem - na wiosnę wszystkie rośliny miały bardzo ładne liście, część roślin dopiero na jesieni zwiększało ilość blaszki i przechodziło powoli w phyllodia.

Głupi przykład - flava var flava i flava var rubricorpora stoją obok siebie. Rubricorpora ma bardzo smukły, duży, ładnie wybarwiony liść. Mam jeszcze 3 inne odmiany rubricorpory - wszystkie rosną niemal idealnie. Flava var flava, która w zeszłym roku miała piękne liście, w tym roku ma blaszki na 1-2 cm.

Podobnie z prostymi w uprawie hybrydami jak na przykład Judith Hindle, Eva, Fiona, Juthatip Soper - wszytkie mają szerokie skrzydełka w tym roku, rok temu tego nie było. Rekordzistką jest Juthatip Soper, która miejscami ma skrzydełka nawet na 3-4 cm...

Przegrzebałem sporo internetu i nic konkretnego nie znalazłem. Ma ktoś może pomysł jaki czynnik jest kluczowy dla szerokości tych skrzydełek i jak zrobić, żeby były możliwie najwęższe?

Rozważałem takie możliwości:

• za mało światła, bo w tym roku jest gorsza pogoda niż w zeszłym, ale gatunki które kochają światło (jak rubicorpora) wyglądają niemal idealnie i są pięknie wybarwione,
  • za wilgotno? W nocy wilgoć lubi osadzać się na ściankach tego tunelu, więc jest dość wysoka, nawet mimo wietrzenia. W dzień jest zdecydowanie niższa. Może to przez te wahania?
  • za zimno w nocy/za duże wahania temperatury - noce są jeszcze zimne...
  • za mokro/za sucho? Gdzieś tam znalazłem, że szeroka blaszka ma zwiększać siłę ssącą liścia. Ale moje rośliny za sucho na pewno nie mają.
  • za dużo stożków wzrostu z jednego kłącza? W tym roku nie rozdzielałem roślin, może to ma wpływ na zaburzoną gospodarkę wodną i większe zapotrzebowanie i przez to produkują szersze liście? Chociaż mam też rośliny z pojedynczymi stożkami i też są szerokie, więc nie wiem...

Będę wdzięczny za wszystkie pomysły.

Odnośnik do odpowiedzi

A kwitły Ci już? Co zrobiłeś z zeszłorocznymi liśćmi i kiedy? Ja bym się nie przejmował. Liściaki/fylodia rosną wtedy, kiedy roślina nie spodziewa się owadów, a woli skupić na fotosyntezie. Miej też na uwadze, że krzyżówki z S. leucophylla  najlepsze kielichy pokazują dopiero jesienią. Moje kapturnice dopiero niedawno zaczęły wypuszczać pułapki. Był falstart w lutym (a nawet wcześniej) z małymi, wiotkimi fylodiami, potem kwiaty, potem przerwa z uwagi na zmianę warunków (wyniosłem na zewnątrz, przymrozki), no i wreszcie się zaczęło.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kwitnienia to tak, kwiaty były rozwinięte miesiąc temu. Zapyliłem je krzyżowo, teraz rosną "owoce". Ale to raczej nie to, bo dosłownie 9 roślin mi zakwitło, pozostałe są jeszcze za młode (na ogół kupuję mniejsze kłącza/rośliny). I zarówno te co kwitną jak i te bez pędów kwiatowych mają szerokie blaszki. Więc to chyba nie kwestia kwiatów.

Co do liści - kilka roślin ściąłem na zero. W kilku zostawiłem pojedyncze liście, o ile wyglądały dobrze (zarówno pułapkowe i phyllodia). I w obu tych grupach widzę te blaszki, więc to też chyba nie to :D A ściąłem je na krótko przed wybudzeniem pierwszych roślin, jakoś w połowie marca.

Mam jeszcze jedną teorię - może się przejadły? :D Wszystkie te rośliny miały pełne kielichy w jesieni i były aż przepalone w środkowej części liścia. Może wchłonęły za dużo azotu i to on powoduje taki wzrost? Wszystkie z tych roślin, w których obserwuję szerokie blaszki, powypuszczało też sporo nowych stożków wzrostu (rekordzistka to flava var flava, rok temu na wiosnę miała dwa, teraz jest dorosła i ma ich z kilkanaście...). Więc może to to jest głównym czynnikiem? Jedynie tu widzę jakiś wspólny mianownik, bo na prawdę nic innego mi tu nie pasuje.

Generalnie specjalnie się tym nie przejmuję, rośliny rosną i są zdrowe (miałem drobny pleśniowy incydent z jedną krzyżówką leuco, ale odratowałem). Ale próbuję zrozumieć te rośliny i jak to zazwyczaj bywa człowiek na błędach się uczy, więc po prostu się zastanawiam co ewentualnie robię źle.

Odnośnik do odpowiedzi