Emder Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Witam moja muchołówka była wsadzona do zwykłej kwiatowej ziemi przez conie zamyka swoich pułapek jeżeli wsadzę ją do torfu to zacznie je zamykać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 @EmderCześć. To nie takie proste. Te pułapki, które się nie zamykają, możesz już spisać na straty. Najpierw przesadź roślinę do mieszanki 1:1 kwaśnego torfu z perlitem. Doniczka najlepiej plastikowa z otworami, żadnego drenażu (np. z keramzytu) nie rób. Podlewanie wodą demineralizowaną do podstawki i uzupełniaj, gdy wyschnie. Ustaw w miejscu, gdzie jest dużo światła. Po kilku tygodniach wyrosną nowe pułapki, które powinny już działać prawidłowo. Jak chcesz, możesz tu wrzucić zdjęcie rośliny, to spróbujemy ocenić, w jakiej jest kondycji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emder Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) @lemonNiestety wyjechałem na wakacje i rodzina ją podlewała i jest ona przelana więc zmieniłem jej ziemie na suchą i mam nadzieje że przeżyje Edytowane 17 Lipca 2023 przez Emder Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 20 Lipca 2023 Share Napisano 20 Lipca 2023 Co to znaczy sucha? Poczytaj jak hodować mucholowki. Woda do podstawki 1cm i voll sonne Zwykła ziemia odpada. Roślina nie wygląda tragicznie, z bulwy odbije jeśli zapewnisz warunki typowe dla gatunku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi