TYPICALd00mer Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 Poszukuję informacji na temat warunków dla n. diabolica/red hairy hamata (temperatura, wilgotność, nocne spadki temperatury, itp.). Na zagranicznych forach nie mogłem się dokopać do praktycznie żadnych informacji na temat tej rośliny, a zależy mi na opinii z pierwszej ręki. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, TYPICALd00mer napisał: Poszukuję informacji na temat warunków dla n. diabolica/red hairy hamata (temperatura, wilgotność, nocne spadki temperatury, itp.) Nie mam tego gatunku, ale to nie znaczy, że nie mogę w jakimś zakresie pomóc. Wilgotność generalnie dla dzbaneczników utrzymuje się w granicach 70-99% (większa w nocy). Oczywiście pewne gatunki znoszą niższą, ale nie ryzykowałbym przy roślince wielkości paznokcia i kosztującej 800-1000 zł (a o inne trudno tak krótko od odkrycia gatunku). Co do temperatur, to z pomocą przychodzi narzędzie ze strony Tom's Carnivores. N. diabolica rośnie na wysokości 2200-2300 m npm, gdzie panują temperatury 21-24 °C w ciągu dnia i 11-14°C w nocy. Np. jak sprawdzimy sobie mapy pogodowe dla środkowej części Sulawesi, gdzie rośnie ten gatunek, to aktualnie jest tam 5:00 rano, wilgotność 95-100% i temperatura 12-14°C (podaję za meteoblue.com). Edytowane 19 Lipca 2023 przez lemon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYPICALd00mer Napisano 19 Lipca 2023 Autor Share Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, lemon napisał: Nie mam tego gatunku, ale to nie znaczy, że nie mogę w jakimś zakresie pomóc. Wilgotność generalnie dla dzbaneczników utrzymuje się w granicach 70-99% (większa w nocy). Oczywiście pewne gatunki znoszą niższą, ale nie ryzykowałbym przy roślince wielkości paznokcia i kosztującej 800-1000 zł (a o inne trudno tak krótko od odkrycia gatunku). Co do temperatur, to z pomocą przychodzi narzędzie ze strony Tom's Carnivores. N. diabolica rośnie na wysokości 2200-2300 m npm, gdzie panują temperatury 21-24 °C w ciągu dnia i 11-14°C w nocy. Dzięki wielkie. O ile w nocy spadki są u mnie odpowiednie dla tego gatunku to jednak w dzień w lato temperatura nieraz przekracza 24 °C. Ten problem występuje tylko latem bo przez resztę roku temperatura nie przekracza 25 °C. Zastanawiam się czy w takim wypadku w ogóle mógł bym ją z powodzeniem hodować. Edytowane 20 Lipca 2023 przez TYPICALd00mer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 20 Lipca 2023 Share Napisano 20 Lipca 2023 9 godzin temu, TYPICALd00mer napisał: Ten problem występuje tylko latem bo przez resztę roku temperatura nie przekracza 25 °C. Zastanawiam się czy w takim wypadku w ogóle mógł bym ją z powodzeniem hodować. Myślę, że tak. Najwyżej latem roślina będzie rosła wolniej albo wcale, ale 2-3 stopnie różnicy przez 3 miesiące w roku nie powinno jej zabić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYPICALd00mer Napisano 20 Lipca 2023 Autor Share Napisano 20 Lipca 2023 2 godziny temu, lemon napisał: Myślę, że tak. Najwyżej latem roślina będzie rosła wolniej albo wcale, ale 2-3 stopnie różnicy przez 3 miesiące w roku nie powinno jej zabić. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Faktycznie teraz wiem już więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi