Emder Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Witam mam pytanie jaka gleba jest dobra dla roślin owadożernych? Oprócz torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Najlepszy jest torf innej pewnej opcji nie ma. Na forum znajdziesz też informacje o uprawie w piasku kwarcowym, ale rośliny wymagają dodatkowego dokarmiania odpowiednimi pierwiastkami. Oprócz torfu, można nie które rośliny uprawiać w żywym mchu oraz mieszankach martwego mchu z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emder Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 A jak dam torf który nie jest do końca kwaśny to będzie dobrze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Większość roślin wymaga kwaśnego torfu, prócz niektórych odmian tłustoszy. Jakie rośliny chcesz posadzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emder Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Muchołówka amerykańska mam już torf ale ma ph 6.0 a nie chce kupować innego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Emder napisał(a): Muchołówka amerykańska mam już torf ale ma ph 6.0 a nie chce kupować innego Ja bym nie ryzykował, bo duża szansa, że roślina szybko padnie. W sklepach ogrodniczych i budowlanych można dostać torf kwaśny w małych workach 20l za kilka złotych. Ewentualnie, jeśli masz jedną lub niewiele roślin, to możesz kupić gotowe podłoże (torf + perlit) w sklepach internetowych z owadożerami albo na portalach aukcyjnych. Dla muchołówki lepszy jest torf kwaśny z perlitem niż sam torf (perlit do kupienia w takich samych sklepach). Mniejsza szansa, że zgnije lub korzenie coś złapią. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez limak13 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Zrób tak jak limak napisał, bo szkoda rośliny. Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Styq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emder Napisano 24 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2023 Dobra dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi