Skocz do zawartości

Usuwanie mchu z torfowiska.

x0r0x

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, na moim torfowisku z roślinami owadożernymi mech nadmiernie się rozrósł. Pytanie, czy da się go usunąć preparatami chemicznymi bez uszczerbku dla roślin, czy pozostaje tylko  ręczne usuwanie mchu? Mam wrażenie że ten nadmiar mchu powoduje czasami gnicie roślin. Jak ograniczyć rozrost mchu? czy pokrycie torfowiska lub tylko wokół roślin) bardzo cienką warstwą kamieni frakcji 8-16 mm lub  16-32 mm będzie dobre, czy może macie lepsze pomysły? Na torfowisku rosną kapturnice, muchołówki i rosiczki.

Odnośnik do odpowiedzi

Rozrost mchu to oznaka, że są idealne warunki nie tylko dla mchu ale roślin owadożernych. Ale jeśli nie chcesz mieć tyle mchu to usuń ręcznie to nie jest takie trudne. Mech zabezpiecza turiony rosiczek w czasie zimy, więc w tych miejscach bym zostawił.

Odnośnik do odpowiedzi

Tam gdzie są rosiczki to zostawię lub minimalnie zredukuję, bo gdzieniegdzie są tak gęsto że się nie da, w jednym przypadku mech jednak całkowicie zarósł rosiczki. Wśród kapturnic chcę usunąć mech wokół roślin, gdyż dość mocno zasłania kłącza i mam podejrzenie że przez to wiosną w wielu miejscach pojawiła się pleśń która wykończyła kilka roślin. chyba że powód pojawienia się pleśni był inny, ale nic nie przychodzi mi do głowy. Torfowiska na zimę niczym nie okryłem, nie było potrzeby przez ciepłą zimę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...