Skocz do zawartości

Lampy dla siewek kapturnic

limak13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam sporo siewek kapturnic. Większość z nich wykiełkowała tej wiosny i nie wszystkie zawiązały kłącze. Aktualnie trzymam je w tunelu z innymi dorosłymi roślinami, ale jako że powoli idzie jesień i zima, plan mam następujący:

• większe siewki z wykształconym kłączem planuję zostawić na razie na zewnątrz, a w zimie przezimować w kontrolowanych warunkach (temperatury dodatnie, ale w miarę możliwości poniżej 10 stopni),
  • małe siewki planuję zabrać wkrótce do domu (jak tylko pogoda się pogorszy) i włożyć pod lampy.

Pytanie tylko, jakie lampy będą odpowiednie dla siewek na czas zimy? Chodzi mi tu w szczególności o moc w przeliczeniu na powierzchnię.

Siewki chcę poukładać na półkach regału, pod każdą z nich chciałbym podwiesić odpowiednią lampę. Pytanie tylko jaką.

Będę wdzięczny za sugestie i ewentualne linki do sprawdzonych rozwiązań 😉

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro siewki wykiełkowały wiosną to nie trzeba ich doświetlać i same sobie dadzą radę. Przestań je podlewać tak jak dorosłe rośliny i już. Powinny spokojnie przezimować nawet 3mm rośliny, a jeśli padną no to można to nazwać selekcją. To że nie mają kłącza nie znaczy że go nie ma, po prostu jest bardzo małe.

Odnośnik do odpowiedzi