Skocz do zawartości

Pytanie o usychanie (żółknięcie) kapturów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Z góry przepraszam za brak profesjonalnego języka i taki "prosty" opis..jeżeli chodzi o rośliny owadożerne jestem laikiem 😁

Od ok miesiąca posiadam roślinę  Kapturnica Farnhamii hybride

Po zakupieniu rośliny przesadziłem do nowej doniczki i zastosowałem dedykowane podłoże do kapturnic.

Podlewana z 3-4 razy w tygodniu ( była do podstawki  ale średnio chciała "pić "- później  do doniczki ale nie bezpośrednio na roslinę tylko po bokach- (ziemia po lekkim rozkopaniu jest wilgotna) Woda do podlewania to przegotowaną kranówka ( chłodna)roślina stoi na parapecie ( słońce od rana do 14-15). Roślina nie wystawiana na duże różnice temperatur.

Od jakiegoś czasu zauważyłem iz kapturnicy zaczynają usychać / żółknąć kaptury. Co może być tego przyczyną?

Ps..oprócz kapturnicy mam rosiczke, muchołówkę, dzbanecznika.. podlewane tą samą wodą i normalnie rosną ( muchołówka nawet zaczyna kwitnąć- wypuszciła taki wyższy pęd)IMG_20231005_095943.thumb.jpg.fb1cfbc712691bdc5310076f64007bda.jpgIMG_20231005_100010.thumb.jpg.9c57a79fafe4331628e56beb4f91f697.jpgIMG_20231005_100041.thumb.jpg.84fc378bbee2b55098a866c949c84986.jpg

Uprzejmie proszę o porady.

Czy coś ewidentnie robię nie tak czy to może z powodu jesieni???

Z góry dziękuję

Rafał 

Odnośnik do odpowiedzi

No pierwsze co to poczytaj forum tam jest info na kazde z Twoich pytan. Nie trzeba jakos szczegolnie duzo szukac :)

Tam bedzie o zimowaniu, jak sie podlewa itd. Na szybko to sie nie martw. Tak w skrocie to kaptury to "liscie". Drzewa gubia liscie, a kapturnice pozbywaja sie starych kapturow. Plus to zimowanie w tle co tez moze miec juz wplyw na rosline.

No i woda sie nie nadaje, ale wszystko jest na forum ;) sprawdz tez sklad "dedykowanego podloza". Musi byc kwasny torf. Moze z dodatkami, ale torf to podstawa.

Odnośnik do odpowiedzi